Рама: Србија је са Отвореним Балканом прихватила да нема границе између Албаније и Косова*

УВЕРЕН ЈЕ ДА ЋЕ СЕ ИНИЦИЈАТИВИ ПРИКЉУЧИТИ И ЦРНА ГОРА, КОСОВО* И БиХ

* Еди РАМА у интервјуу Дојче Веле: Албанци постигли много тиме што су убедили Србију да прихвати Отворени Балкан за шест земаља јер је прихватила да нема границе између Албаније и Косова

* „То су – нагласио је - покушавали и обећавали сви, али није могло да се реализује никада, јер кад год бисмо били близу, читав свет је устајао и говорио да се то прави Велика Албанија. Има неких који не желе то да разумеју, па кажу: ‘Зар ћемо ми од Србије да добијамо дозволу?’ Овде се не ради о добијању дозволе, ради се о томе да урадимо нешто, а то не може да се уради ако Србија алармира и каже да се прави Велика Албанија“

___________________________________________________

       ПРЕМИЈЕР Албаније Еди Рама изразио је уверење да ће иницијатива Отворени Балкан опстати и да ће јој се прикључити и Црна Гора, Косово и Босна и Херцеговина.

       „Убеђен сам да ће пројекат Отворени Балкан да преживи, зато што мир мора да преживи. И то мора да буде неповратно, заувек“, рекао је Рама за Дојче веле након јучерашњег састанка са председником Србије Александром Вучићем и вицепремијером Северне Македоније Николом Димитровом у Београду.

       Рама је казао да верује да су Албанци „постигли много тиме што су убедили Србију да прихвати Отворени Балкан за шест земаља“ и додао да је „важно што је Србија прихватила да нема границе између Албаније и Косова“.

       „То су покушавали и обећавали сви, али није могло да се реализује никада, јер кад год бисмо били близу, читав свет је устајао и говорио да се то прави Велика Албанија. Има неких који не желе то да разумеју, па кажу: ‘Зар ћемо ми од Србије да добијамо дозволу?’ Овде се не ради о добијању дозволе, ради се о томе да урадимо нешто, а то не може да се уради ако Србија алармира и каже да се прави Велика Албанија“, навео је.

       Рама је рекао да Србија не само што није препрека за брисање границе између Албаније и Косова, него је и „спремна да прихвати Косово за столом као равноправно, када је у питању Отворени Балкан“.

       „Уопште не разумем зашто би требало одбацити ову могућност и зашто људи морају да се пате, они људи којима је то потребно првенствено због њиховог посла, због њиховог бизниса и због њихове слободе кретања. Ја то не разумем“, казао је албански премијер.

       О односу да Вучићем, Рама каже да „причају о свему и врло отворено“, али да су се „сложили да се не слажу о питању Косова“, о чему је албански премијер изнео мишљење и у Београду.

Еди Рама, Александар Вучић и Никола Димитров

       Рама се осврнуо и на бројне критике које због подршке иницијативи Отворени Балкан добија из Албаније и са Косова.

       „Ако је издаја да мислиш о будућности, о миру, економском расту, сарадњи и друштвеном благостању, а да мислиш и о коначном решењу питања Косова, онда сам ја издајник. И ту нема расправе: издајник ћу и остати“, рекао је Рама.

       Оценио је да су односи Србије и Косова „суштинско и веома важно питање“ и указао на пример Немачке и Француске након Другог светског рата.

       „Ако би се прикључило пројекту Отворени Балкан, Косово би имало директне економске бенефите, док истовремено у процесу дијалога може да настави да износи своје ставове о којима нема расправе и да оствари свој циљ. У историји, колико је ја познајем, не постоји пример успешног решавања конфликта без употребе свих могућих неопходних алата“, казао је Рама.

       Навео је да процеси приближавања Србије и Косова нису лаки, али тврди да је супротно немогуће.

       „Не кажем да је ово магично решење, али кажем да нерешавање и друге екстремне опције не воде апсолутно нигде. Што се стране више приближавају, што се више гледају у лице, што више нађу заједничких интереса, не у теорији него у пракси, што више успеју да остваре контаката, то се ствара много више могућности да се главни проблем третира на позитивнији начин“, рекао је Рама.

       Исто то, наводи Рама, важи и за БиХ.

       „Босна и Херцеговина би свакако профитирала од Отвореног Балкана и људи би били опуштенији када не би имали границе које ометају слободу кретања, које их подсећају да су раздвојени, да су у тешком економском и социјалном положају, као и на разне друге ствари. Иста ствар важи и за Црну Гору. Ја мислим да ће сви доћи у Отворени Балкан, јер не постоји други пут“, казао је премијер Албаније.

             (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари