Вучић у СБ УН: Куртијев крајњи циљ су неподношљиви услови живота за Србе и њихов прогон

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ГОВОРИО НА ВАНРЕДНОЈ СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН САЗВАНОЈ НА ЗАХТЕВ БЕОГРАДА

* Навео: Директан повод за подношење захтева је одлука Централне банке Косова којом су трансакције у динарима забрањене од 1. фебруара. Та мера представља напад на Србе јер њихов опстанак на Косову у великој мери зависи од динарских средстава која долазе из буџета Србије

* Нагласио да је динар легално средство плаћања у Србији и да "самим тим не може бити забрањен на Косову и Метохији као делу територије која је у саставу Србије", док је евро уведен "на противправан начин једностраном одлуком политичког руководства у Приштини"

* Указао да је на Косову, пре доласка Аљбина Куртија на чело владе, било 669 етнички мотивисаних напада на Србе у девет година, а да је њихов број од тада увећан 300 одсто, будући да их је од 2021. било 470

______________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је пред Саветом безбедности Уједињених нација (СБ УН) у Њујорку да је стварање неподношљивих услова живота за Србе и њихово протеривање са Косова једини циљ власти у Приштини.

           На ванредној седници СБ УН о ситуацији на Косову, заказаној на захтев Београда, Вучић је рекао да је одлука о укидању динара као легалног средства плаћања на Косову "само једна у низу озбиљнијих, планских, добро организованих и дуготрајно спровођених и систематских мера Приштине, којима се врши напад на српско становништво, са крајњим циљем креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона".

           „Одлуком о забрани динарског платног промета, Приштина директно онемогућава функционисање друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбеде основне животне намирнице, да се школују, лече и да чине све оно што се сматра животом са минимумом људског достојанства", казао је Вучић.

           Рекао и да је Београд тражио седницу СБ УН јер су активности Приштине "такве природе да могу изазвати непоправљиву штету" у периоду до сазивања редовне седнице СБ УН о Косову крајем априла.

           „Директан повод за подношење захтева је одлука Централне банке Косова којом су трансакције у динарима забрањене од 1. фебруара. Та мера представља напад на Србе јер њихов опстанак на Косову у великој мери зависи од динарских средстава која долазе из буџета Србије", навео је.

           Додао је да "огроман број људи" на територији Косова зависи од динарских прихода из буџета Србије и да одлука о евру као једином средству плаћања на Косову "директно лишава велики број људи средстава за живот".

           Вучић је казао да је динар легално средство плаћања у Србији и да "самим тим не може бити забрањен на Косову и Метохији као делу територије која је у саставу Србије", док је евро уведен "на противправан начин једностраном одлуком политичког руководства у Приштини"

           „Наметање евра је у овом случају непобитно учињено не у сврху било какве владавине права, већ без икаквих правних основа и одговарајућих аранжмана са ЕУ и само искључиво у сврху довршетка креирања неподношљивих услова живота за Србе и њиховог прогона са Косова и Метохије", навео је Вучић.

           Указао и да Приштина нема "никакве аргументе" када тврди да је укидање динара предузето ради обезбеђивања владавине права.

           „Имајте на уму да они користе термин `владавина права` искључиво да би наудили Србима и Српској православној цркви", навео је Вучић.

           Председник Србије је рекао да вид притиска представља и континуирано оптуживање Срба повратника на Косово "за лажне ратне злочине", док се на слободу пуштају "Албанци који су оптужени за јасне етнички мотивисане злочине против Срба и њихове имовине".

           Вучић је казао да је на Косову, пре доласка Аљбина Куртија на чело владе, било 669 етнички мотивисаних напада на Србе у девет година, а да је њихов број од тада увећан 300 одсто, будући да их је од 2021. било 470.

           „Међу тим инцидентима, који су почели 2021. године, су и драматични случајеви небројених полицијских пребијања и малтретирања Срба, чак и бруталног и неиспровоцираног упуцавања Драгише Гаљка и још четворице Срба", навео је.

           Вучић је апеловао на Савет безбедности и међународне организације, које могу да утичу на решавање кризе, да предузму "хитне и одлучне мере" у циљу нормализације ситуације на Косову, спречавања даљег прогона Срба и стварања услова за поновно успостављање смисленог дијалога Београда и Приштине.

           Он је изразио наду да ће после данашње седнице и оне чланице СБ УН које су признале косовску независност "схватити да последњи потези Приштине нису покушај консолидације нечега што већина чланица УН не признаје као државу, већ да доводе до угрожавања мира".

           (Бета)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари