Вучић: Србија не може и неће да призна резултате референдума о присаједињењу Русији

„НЕ БОРИМ СЕ НИ ЗА ПУТИНА, НИ ЗА БАЈДЕНА ВЕЋ ЗА – ЖЕНЕ И МУШКАРЦЕ У СРБИЈИ“

* У Инђији рекао да су међународни притисци на Србију по питању Русије бројни и да очекује да ће се умножавати у наредном периоду:  „Све је мање стрпљења, нервоза је све већа и све групе за притисак, као и део медија и политичких странака, биће ангажовани. И за једну и за другу страну

___________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је данас да Србија не може и неће да призна резултате референдума четири украјинске области под контролом руских снага о присаједињењу Русији.

       „Србија то не може да призна јер се држи међународног права, Повеље УН и резолуција УН. Ми штитимо сопствени територијални интегритет, као и интегритет међународно признатих земаља. И то је једино што је сигурно и што не може да се мења, то су ствари од пресудног значаја", рекао је Вучић новинарима након посете новом производном погону фабрике Грундфос у Инђији.

       Он је поновио да су међународни притисци на Србију по питању Русије бројни и да очекује да ће се умножавати у наредном периоду.

       „Све је мање стрпљења, нервоза је све већа и све групе за притисак, као и део медија и политичких странака, биће ангажовани. И за једну и за другу страну", рекао је Вучић и додао да њему остаје да води рачуна о Србији и њеним интересима.

       Вучић је рекао да је чак и План консултација министарстава спољних послова Русије и Србије у наредне две године искоришћен за, како се изразио, "бруталне и жестоке" нападе на Србију.

       „Ја се не борим ни за (руског председника) Владимира Путина ни за (америчког председника) Џозефа Бајдена. Ја се борим за ове дивне људе у овој фабрици, сваког од вас, жене и мушкарце Србије", рекао је Вучић.

       Вучић потврдио да ће се 8. октобра обратити јавности

       Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се у суботу, 8. октобра обратити јавности како би представио потезе државе у наредном периоду.

       Вучић је после отварања новог производног погона компаније Грундфос у Инђији рекао да ће, осим о међународном положају земље, тада говорити и о енергетској политици, мерама за уштеду енергије, примањима у јавном сектору, пензијама.

       Најавио је да ће до 8. октобра имати низ састанака са страним званичницима.

       „Од петка имамо важне састанке, долазе европарламентарци и немачки изасланик за Балкан. Потом идем у Бугарску где ћу разговарати са Урсулом фон дер Лајен, а у понедељак у Будимпешту на састанак са Виктором Орбаном и Карлом Нехамером. У Прагу је 6. октобра велики самит 41 земље, и ту ћемо учествовати", казао је Вучић.

       Упитан за став председника Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа да Србија треба да се придружи санкцијама ЕУ против Русије, Вучић је рекао да је то политика ССП "све време" и да разуме такав став.

       „То говоре све време, то понављају сваког дана. Разумем их, разумем све који на различите начине покушавају да износе своје политичке ставове", казао је Вучић одговарајући на питања новинара у Инђији.

       Оценио је да је важно да Србија има "стабилну" политику.

         „Издржали смо 210 дана с том политиком, то нико није очекивао, чак ни многи који су нас подржавали. Пут Србије је трновит, тешко га је извести али је то пут који води рачуна о интересима Србије, а не о личним, партикуларним интересима", казао је Вучић.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари