Вучић: Пуних 18 година смо товарили свом народу вечни осећај кривице - правдали сваки злочин над њим

НА НОВОСАДСКОМ ТРГУ СЛОБОДЕ СРБИЈА И СРПСКА ЗАЈЕДНО ОБЕЛЕЖИЛЕ СТРАДАЊЕ СРБА У ХРВАТСКОЈ АКЦИЈИ „ОЛУЈА“

* Председник Србије Александар ВУЧИЋ: Напади на Србе не престају – само од нас траже да плаћамо и на мосту и на ћуприји... Чак су нам и мењали име, називали нас "хрватским Србима", "босанским Србима", "косовским Србима", а ми смо само Срби и разлике међу нама нема. То што живимо у различитим државама, не значи да припадамо различитим народима

* Одлука о почетку акције "Олуја" донесена је на предлог хрватског генерала Анте Готовине. На састанку у Титовој вили на Брионима председник Хрватске Фрањо Туђман јасно је дефинисао циљ операције, поручивши да треба нанети "такве ударце Србима да практично нестану са ових простора"

______________________________________________________

          НА новосадском Тргу слободе Србија и Република Српска заједно су обележиле 27 година од великог српског страдања у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

          Обележавање је почело парастосом жртвама највећег етничког чишћења у Европи након Другог светског рата који je служиo Његова светост патријарх српски Порфирије.

          Присуствовали су и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, председник Србије Александар Вучић, те многобројни званичници из Србије и Српске.

          Вучић: "Олуја" је највеће етничко чишћење

после Другог светског рата

          - Два су разлога због којих смо данас овде. Први је туга због убијене деце, жена, стараца, 250.000 прогнаних. Други је да би се та сведочења чула. Годинама у Србији као да није било сведока и никога ко би испричао како су обични људи, цивили убијани, како су им куће пљачкане и паљене. Како су их, док су у тракторским колонама напуштали Хрватску, напуштали своја огњишта, пљували и ударали, каменовали... Никога да каже да су бомбардовали те колоне, убијајући децу и старце, малену браћу и сестре. Тиме смо их правдали и понављали злочин, тиме смо равнодушност прогласили за владајућу идеологију - рекао је председник Србије.

          Вучић је рекао и да су Срби одувек желели да буду само Срби, јер нема разлика између српског народа где год живео.

          Председник Србије је нагласио да је српском народу наметнут осећај кривице због 18 година занемаривања сећања на српско страдање.

          - Радили смо то готово читаво пунолетство, 18 година и није нам било боље од тога. Натоварили смо сопственом народу вечни осећај кривице, оравдали смо сваки злочин. Чак су нам и мењали име, називали нас "хрватским Србима", "босанским Србима", "косовским Србима", а ми смо само Срби и разлике међу нама нема. То што живимо у различитим државама, не значи да припадамо различитим народима - нагласио је председник Србије.

          Он је истакао да напади на Србе не престају, јер, према онима који нападају, Срби "морају да плате на мосту и ћуприји" и ништа што ураде никада није довољно.

          Вучић је рекао да је претходних неколико дана, због кризе коју је Приштина изазвала на Космету, било изузетно тешко за Србију и Србе, поручивши да ће Србија чувати свој народ и државу.

          - Чуваћемо Србију, а на њихову хистерију лажи и претњи одговараћемо позивањем на мир - рекао је председник Србије.

          Он је поручио да је политика Србије мир и само мир.

          Интониране су химне РС и Србије - "Моја република" и "Боже правде".

Патријарх Порфирије: Да праштамо морамо, али

да заборавимо нећемо, не смемо и не можемо

          Патриjарх Порфирије поздравио је све који су се сабрали на Тргу Слободе у Новом Саду поводом обележавања Дана сјећања на све страдале и прогнане у злочиначкој хрватској акцији "Олуја", рекавши да сви који су ту, деле мање или више сличну, или чак исту историју.

          "И моја породица се на сличан начин обрела у овој богатој српској покрајини. И многе друге владике и свештеници имају такву или сличну, личну и породичну историју. Због тога се ми тако добро суштински разумемо. Због тога се сећамо и окупљамо све године, најпре да би призивајући име Божје сви заједно молили њега да у жељном наручју упокоји нашу браћу и сестре, рођаке и суграђане, све, који су невине жртве страшних августовских дана 1995. године", истакао је патријарх Порфирије.

          Патријарх додаје да не заборављамо жртве и разарања у "кристалној ноћи" у Задру, као и остале ужасе.

          "Све су то камичци у мозаику наших страдања и распећа. Заједно са Сиском, Глином, Јасеновцем, са нама су данас и прежиели сведоци страдања, који чувају и нама преносе памћење. Њиховој жртви и страдању се клањамо и памтимо", навео је патријарх српски.

          Патријарх Порфирије је нагласио да праштати морамо, али да заборавимо - нећемо, не смемо и не можемо.

Одлука о „Олуји“ донета

на Брионима 31. јула 1995.

          У "Олуји" је протерано око 250.000 Срба, а у евиденцији Документационо-информативног центра "Веритас" налазе се имена 1.881 Срба, који су погинули или нестали у овој хрватској војно-полицијској акцији и после ње, од којих су 1.223 или 66 одсто били цивили.

Наступила и посланица Народне скупштине Српске

Сања Вулић која је у "Олуји" имала 12 година

          Од тог броја, око три четвртине били су старији од 60 година, а међу жртвама се налази 555 жена или 30 одсто, од којих су око четири петине биле старије од 60 година. То представља један од "црних" рекорда грађанског рата деведесетих прошлог века на просторима претходне Југославије.

          Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 1.227 лица, док се на евиденцији несталих води још 654 лица /35 одсто/, од чега 494 цивила /76 одсто/, међу којима је 251 жена /51 одсто/.

          Одлука о почетку акције "Олуја" донесена је на Брионима 31. јула 1995. године на приједлог тадашњег команданта сектора "Југ" хрватског генерала Анте Готовине.

          На том састанку у Титовој вили на Брионима предсједник Хрватске Фрањо Туђман јасно је дефинисао циљ операције, поручивши да треба нанијети "такве ударце Србима да практично нестану са ових простора".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари