Вучић предводницима Срба на КиМ: Ако опет крену у насиље, ви заштитите народ, а Србија ће бити уз вас

У РАШКОЈ ИНДИРЕКТНО УПОЗОРИО ДА ИЗА НАПАДА НА СЕВЕР КиМ СТОЈИ АМЕРИКА, А ДА СУ ВЕЛИКА ИСКУШЕЊА ПРЕД СРПСКОМ

* У разговору са представницима Срба са КиМ указао да и иза данашњег упада специјалаца РОСУ у Северну Митровицу и Звечан стоје западне силе, односно једна велика земља. Није желио да каже која је то земља, али је навео да је реч о сили која припада земљама Квинте а није дио ЕУ

* Пренео им да је позвао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и поручио му „зауздајте их, а ако нисте у стању - зауздаћемо их ми. Додао је му је било речено „радимо на томе“ и онда су их натерали да се повуку

* „Биће огромни притисци на Републику Српску. Најмоћније земље света тражиће нестанак Републике Српске пре пролећа, а све то пада на плећа Србије

* Вучић упозорио да постоји неколико ствари због којих Приштина изазива нестабилност, а један разлог је и тај што их пожурују неке велике силе: „У томе се налази жеља једног дела великих западних сила да се све дестабилизује и уруши, да би они могли боље да управљању процесима, јер се само у томе сналазе. Њима није циљ само независно Косово јер желе да зауставе напредак Србије“

* Поручио је Србима са Косова и Метохије да ће држава, шта год да се деси, бити уз свој народ на КиМ: „Формулишите то како хоћете, ми смо уз вас. Приштина неће да испуни споразум, а овде ће за нас Бриселски споразум да буде спас. Немојте да реагујете на ненасиље, али ако крену у насиље, ви заштите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду, колика је цена коју ћемо сви морати да платимо и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо“   

* Предсједник Србије посебно нагласио: „Молим НАТО да обавља свој посао, молим их. Молим Албанце да не покушавају насиљем да уводе Србе у ред, а ако буду покушали, мислећи да су уз подршку страних сила довољно снажни да то ураде и упркос томе што ће цео свет тражити моју главу, одговор мој ће бити јасан - у тој борби за заштиту живота наше деце на КиМ, њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, већ да ћемо - данас први пут са сигурношћу могу да кажем - да победимо у тој борби

__________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић упозорио је данас да српски народ у предстојећем периоду чекају велика искушења, и то не само на Косову и Метохији, већ и у целом региону, а нарочито у Републици Српској.

       - Пред нама је тежак период. Биће огромни притисци на Републику Српску. Најмоћније земље света тражиће нестанак Републике Српске пре пролећа, а све то пада на плећа Србије - рекао је Вучић на састанку са косовским Србима у Рашкој, организованом због упада приштинских специјалаца на север Косова и рањавања Србина Срећка Софронијевића (36), преноси Срна.

       Вучић је на том скупу указао да и иза данашњег упада специјалаца РОСУ у Северну Митровицу и Звечан стоје западне силе, односно једна велика земља.

       Он није желио да каже која је то земља, али је навео да је реч о сили која припада земљама Квинте и није део ЕУ.

       Он је у Рашки Србима са Космета пренео да је, након догађаја у северној Косовској Митровици и Звечану, позвао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и поручио му „зауздајте их, а ако нисте у стању - зауздаћемо их ми“, преноси Танјуг.

       - Они су ми рекли „радимо на томе“ и онда су их натерали да се повуку. Међутим морате да имате у виду, према нашим обавештајним подацима, за оно што су данас изводили имали су подршку макар једне државе, а то није једна земља данашње ЕУ - казао је он.

       Вучић је рекао да то не значи да их из ЕУ не би подржали и подсјетио да је слично извођено и под Хашимом Тачијем, са истом причом да иду да се боре на северу против кријумчара, криминалаца.

       Казао је да разуме гњев српског народа на КиМ.

       Пред одговарање на захтеве и питања Срба Вучић их је замолио да га не прекидају и потом казао да неће превише о прошлости.

       - Нећу ни колико нас је било 1961, како смо за 20 година пали са 27 на 20 одсто и колико нас је данас на КиМ, нећу да идем ни кроз лоша решења која само имали 1999, ћутање на погром над нашим народом 2004, ни 2008. када је Приштина прогласила сопствену независност и била призната одмах од 80 држава. Нећу да подсећам ни да смо сами тражили да се из УН све пресели у ЕУ. Ни на срамно саветодавно мишљење Међународног суда правде, ни то шта сте радили 2012. године и били због тога прогањани од сопствене државе. Завршио сам са тим - рекао је он.

       Вучић је казао да зна шта мисли обичан народ.

       Лидерима Српске листе је поручио да није тражио од њих да буду уз њега, или заједно, зато што им се нешто свиђа.

       - У нашем послу када се ради о КиМ не постоји ниједна лепа ствар која може да нам се свиђа - додао је он.

       Указао је да српски народ сигурно зна да се држава бори да сачува лучу српске државе, а да не угрози целу Србију.

Београд уз Србе на Космету

       Вучић тврди да постоји неколико ствари због којих Приштина изазива нестабилност, а један разлог је и тај што их пожурују неке велике силе.

       - У томе се налази жеља једног дела великих западних сила да се све дестабилизује и уруши, да би они могли боље да управљању процесима, јер се само у томе сналазе - рекао је Вучић на састанку.

       Како је рекао, њима није циљ само независно целовито Косово, већ и слабљење Србије.

       - Њима не одговара да Србија даље напредује, да улаже у своје цркве, образовање, научне центре, у своје фабрике, војску… Зато је потребно зауставити Србију - указао је Вучић.

       Према његовим речима, они неће одустати, наводећи ту, као и увек Велику Британију, САД и Немачку, на првом месту, а затим и Француску, Италију, целу Квинту.

       Предсједник Србије је навео и да је са Приштином немогуће разговарати.

       - Мисле да имају право да убијају Србе, да чине шта год хоће, мисле да је ово данас богоугодно дело. Не секирају се ни за шта, добили су наређење од једне силе - рекао је Вучић.

       Додао је да Приштина није дозвољавала да се допреме вакцине, као и да дуже од месец дана стоје лекови на административном прелазу, желећи тако да унизе Србе.

       Поручио је Србима са Косова и Метохије да ће држава шта год да се деси, бити уз свој народ на КиМ и да ће подржати њихову одлуку, али их и замолио да размисле „колика је цена коју ћемо сви морати да платимо“.

       - Формулишите то како хоћете, ми смо уз вас. Приштина неће да испуни споразум, а овде ће за нас Бриселски споразум да буде спас. Немојте да реагујете на ненасиље, али ако крену у насиље, ви заштитите народ, а ми ћемо бити уз вас. Само имајте у виду, колика је цена коју ћемо сви морати да платимо и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо - поручио је Вучић.

       Али, ако Приштина настави овако, нећемо имати избора, додао је Вучић.

       - Моја порука њима је да ћемо чувати мир, поштоваћемо споразуме. Молим НАТО да обавља свој посао, молим их. Молим Албанце да не покушавају насиљем да уводе Србе у ред, а ако буду покушали, мислећи да су уз подршку страних сила довољно снажни да то ураде и упркос томе што ће цео свет тражити моју главу, одговор мој ће бити јасан - у тој борби за заштиту живота наше деце на КиМ, њихов опстанак, не само да ћемо да их заштитимо, већ данас први пут са сигурношћу могу да кажем да ћемо да победимо у тој борби - рекао је Вучић.

       Додао је да је добро разумео ситуацију, да види какво је расположење међу грађанима, и да је свестан тога да га, шта год да их замоли, неће послушати, али да је дошао да разговара са њима.

       Вучић је рекао да се плаши да „у Приштини имамо неког потпуно ирационалног, а да у међународној заједници има злонамерних који искрено желе сукобе на овом простору, јер не желе да им се Србија брже приближава и развија“.

       - Зато хоће да нас увуку у сукобе - рекао је Вучић.

       (Срна – Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари