Вучић: Поносан сам што је наша делегација дошла у Брисел са намером да се договара

АПЕЛ СРБИМА НА КиМ: АКО ПРОТЕСТУЈЕТЕ - ЧИНИТЕ ТО МИРНО И ДЕМОКРАТСЕКИ, САЧУВАЈТЕ МИР

* „Ми морамо да покушамо да покажемо да ниједног секунда нисмо желели сукобе. Не да користимо туђу дрскост и бахатост и ароганцију, већ да избегавамо сукобе до крајњих граница. Ако протестују, да протестују мирно и демократски, да дамо све од себе да сачувамо мир и што се нас тиче Србија ће поштовати захтев Жозепа Бореља, а као што видите, јасно је да Приштина неће поштовати

*Oткрио да је у више наврата рекао да Србија нема проблем са КС таблицама, и спремна је да их прихвати: „Не морамо да имамо КМ, довољно је да имамо статусно неутралне КС таблице, али да је на то друга страна бурно реаговала говорећи да је Унмик давна прошлост Косова

____________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић, у обраћању јавности након неуспеха преговора у Бриселу, поручио је Србима са КиМ да је важно да се сачува мир.

       - Ако протестују, да протестују мирно и демократски, да дамо све од себе да сачувамо мир - истакао је Вучић.

       Вучић је рекао да постоји огроман бес код српског становништва на северу КиМ.

       - Моја молба ће њима да буде врло јасна: да покушамо да сачувамо мир. Знам да велики број људи ни не интересује ово о чему ја говорим у Србији и тога морају да буду свесни наши људи са КиМ. Ми морамо да покушамо да покажемо да ниједног секунда нисмо желели сукобе. Не да користимо туђу дрскост и бахатост и ароганцију, већ да избегавамо сукобе до крајњих граница. Ако протестују, да протестују мирно и демократски, да дамо све од себе да сачувамо мир и што се нас тиче Србија ће поштовати захтев Жозепа Бореља, а као што видите, јасно је да Приштина неће поштовати - рекао је Вучић.

       Вучић је нагласио да је поносан што је делегација Београда дошла у Брисел са јасном и недвосмисленом намером да разговара и да се договора и да пристаје на компромисе и да "не тражи длаку у јајету" и да готово по сваку цену покушамо да сачувамо мир, животе људи и стабилност целог региона.

       - Ми смо се понашали одговорно, рационално зато што сматрамо да нема те мајке која би волела да јој се дете у ковчегу враћа, ни сестре, ни супруге, ни детета. Сматрали смо да је страховито важно да дамо све од себе да прихватамо компромисна решења ма како били критиковани, јер то за нас није лоша реч, већ нешто што је важно - навео је Вучић.

       Истакао је да су дали све од себе и у више наврата прихватали нове захтеве.

       - Ја сам у једом тренутку рекао Борељу и Лајчаку да нема ништа од овога, схватио сам да ће време да пролази и да ће се појављивати нови захтеви, а да албанска страна неће никакво компромисно решење и одлагање малтеретирања Срба које је засновано не на дијалогу или правној норми, него једностраној политичкој акцији коју је врх приштинског руководства предузео - нагласио је Вучић.

       Поручио је да је у више наврата рекао да Србија нема проблем са КС таблицама, и спремна је да их прихвати.

       - Не морамо да имамо КМ, довољно је да имамо статусно неутралне КС таблице, али да је на то друга страна бурно реаговала говорећи да је Унмик давна прошлост Косова - рекао је Вучић.

       Поручио је да није био проблем да се говори о дијалогу ни по предлогу ЕУ, а да знају шта је за Србију црвена линија по питању УН.

       - Али, оно што морамо да урадимо – морамо да имплементирамо оно што је већ договорено и што се налази у правном промету - рекао је Вучић.

       Поручио је да "они заборављају да је Заједница српских општина продукт Бриселског споразума и нема везе са новим плановима и идејама".

       - То што су потписале две стране, у овом случају Дачић и Тачи, али оно што је најважније ту је - трећи потпис ЕУ. Па како да вам верујемо за било шта у будућности ако нисмо у стању да поштујемо оно што је потписано у прошлости - нагласио је Вучић.

       Вучић је навео да није случајно што је вечерас све што постоји од тзв. специјалне полиције у Приштини послато на четири различите дестинације.

       - Свуда су послали своје специјалне јединице, Белведере су напунили до врха, ваљда треба неко да се уплаши - поручио је Вучић.

       И високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ потврдио је да после много сати разговора Београд и Приштина данас нису дошли до договора. Навео је да је ЕУ предала предлог који је могао да спречи ризик ескалације, који је Вучић прихватио, али није и Курти.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари