Не само да није испунила ниједну тачку ни Охридског, ни првог ни другог Бриселског споразума

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СА ФРАНЦУСКИМ ЛИДЕРОМ РАЗГОВАРАО У ПАРИЗУ И У ЧЕТИРИ ОКА

* ВУЧИЋ: Ми вама верујемо господине Председниче. Ви сте мени обећали неке ситнице - које су за вас ситница, а за мене и за нас, за нашу земљу, крупне ствари. И то сте у потпуности испунили. Ви сте човек од речи, ја вам изузетно верујем. И ми изузетно поштујемо и волимо Француску

* ВУЧИЋ: Рекли сте да су обе стране по нешто учиниле. Да нисте поменули, не бих о томе говорио. Нису обе стране учиниле, једна страна није учинила ништа

* МАКРОН: Евроинтеграције Србије су у заједничком интересу и сигуран сам да Србија може да има стратешку улогу. Евроинтеграције Србији нису наметнуте, већ су суверени избор Србије и то иде ка моделу који ће омогућити да брани сувереност Европе

* ВУЧИЋ: Што се тиче Охридског споразума, Србија је испунила већ три ствари, иако није морала ниједну. Био је договор да најпре мора да буде испуњена ЗСО која није померена са мртве тачке, а Србија је од личних карата, таблица, тзв. царинских печата... Све је то испунила

* МАКРОН: Уверен сам да Србија може да игра важну улогу у оснаживању стратешке аутономије ЕУ. Ви то већ радите и сутра ћете то радити својим индустријским развојем

_________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић захвалио се вечерас Француској и председнику те земље Емануелу Макрону на великој подршци Србији на њеном европском путу и због заштите коју је пружила Србији када, како је рекао, није било лако.

          "Желим да вам се захвалим што сте увек могли да нас слушате, што сте желели да нас чујете. Желим да се захвалим Француској на великој подршци Србији, не само на њеном европском путу већ и на томе што сте нас заштитили када то није било лако, јер ја знам како су неки једва чекали да се обрачунају и да пронађу довољно разлога да се обрачунају са Србијом", рекао је Вучић у Јелисејској палати.

          Додао је да је Србија увек подржавала интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ, у складу са Дејтонским мировним споразумом, да ће то наставити да чини и да Француска на то може увек да рачуна.

          "Што се свих других ствари тиче, ја верујем да има још много  области где ћемо нашу сарадњу да продубимо. Ми вама верујемо господине Председниче. Ви сте мени обећали неке ситнице - које су за вас ситница, а за мене и за нас, за нашу земљу, крупне ствари. И то сте у потпуности испунили. Ви сте човек од речи, ја вам изузетно верујем. И ми изузетно поштујемо и волимо Француску", рекао је Вучић.

          Председник Србије пренео је вечерас председнику Француске Емануелу Макрону у Јелисејској палати да приштинска страна није учинила ништа и да није испунила ниједну тачку ни из Охрадског, нити из првог и другог Бриселскосг споразма.

          Вучић је на заједничној конференцији за новинаре у Паризу открио и да ће вечерас, како је рекао, имати жељу да разговара са Макроном о Савету Европе и ономе што треба да се догоди на територији Француске поводом 75-годишњице оснивања Савета Европе.

          "Рекли сте да су обе стране по нешто учиниле. Да нисте поменули, не бих о томе говорио. Нису обе стране учиниле, једна страна није учинила ништа. Не само да није испунила ниједну тачку ни Охридског, ни првог ни другог Бриселског споразума већ та једна страна је направила изборе са излазношћу од 3,4 одсто, затим сте нам ви рекли и ја сам послушао, потписујте петицију, биће довољно да се распишу избори. Они нам ни после тога не дају изборе, спроводе експропријацију на северу КиМ и ту доводе своје полицајце и војнике, иако немају право", рекао је Вучић.

          И даље се не води никакава истрага против оних који су пуцали у нашу децу само зато што су носили Бадњак, и даље се не води истрага поводом свих рањавања Срба и сви помињу само Бањску, додао је Вучић.

          Како је рекао, питање динара је питање судбинског опстанка српског народа на КиМ.

          "Што се тиче Охридског споразума, Србија је испунила већ три ствари, иако није морала ниједну. Био је договор и сви смо разговарали о томе да најпре мора да буде испуњена ЗСО која није померена са мртве тачке, а Србија је од личних карата, таблица, тзв. царинских печата... све је то испунила", рекао је Вучић.

          Председник Француске Емануел Макрон изјавио је вечерас да су евроинтеграције Србије у заједничком интересу, као и да је сигуран да Србија може да има стратешку улогу.

          Он је уочи тет-а-тет састанка са Вучићем и заједничке вечере делегација рекао да евроинтеграције Србије нису наметнуте, већ да су суверени избор Србије и да то иде ка моделу који ће омогућити да брани сувереност Европе.

          "Уверен сам да Србија може да игра важну улогу у оснаживању стратешке аутономије ЕУ. Ви то већ радите и сутра ћете то радити својим индустријским развојем", рекао је Макрон.

          Истакао је и да учесталост контаката говори о односима две земље, као и интензивност билатералних односа.

           "Оно показује колико је пријатељсто две земље важно за Француску: Пријатељство које је обележено посвећености Србије европској будућности. Срце нашег партнерства је подршка Француске евроинтеграцијама Србије", рекао је Макрон.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари