Вучић: Да сам им показао врата - остали бисмо без евроинтеграција, а западне фирме би напустиле Србију

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ПЛАН ЕУ ЗА КОСОВО ФАКТИЧКИ ПОСТАО НОВИ ПРЕГОВАРАЧКИ ОКВИР ЗА СРБИЈУ

(Фотографије/ Танјуг/Сава Радовановић)

* „У другој реченици су ми рекли да морамо да прихватимо план, а да ћемо се у супротном суочити са прекидом процеса евроинтеграција, под један. Под два, са заустављањем, а затим и повлачењем инвестиција и под три, са свеобухватним мерама у политичком и економском смислу које ће нанети велику штету Србији"

* „Србија мора да учествује у дијалогу, мора да настави европски пут, не зато што обожавам њихово лицемерје, већ зато што економски морамо да опстанемо и да напредујемо, не смемо да постанемо изоловани"

* Ни данас ни сутра се неће догодити било шта, а када Србија буде суочена са коначним захтевима по питању Косова, онда ће се о томе изјашњавати и скупштина и народ можда, а и све остале институције

* Истакао да Заједница српских општина не може бити на нивоу невладине организације јер има 22 принципа потписана у Бриселу, која је потписао тадашњи председник владе Косова Иса Мустафа, и у њима постоје циљеви и организација

_________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Београду да Србија мора да разговара са Приштином и Западом и да настави европски пут, јер би у супротном била "политички и економски изгубљена".

       Вучић је на конференцији за новинаре рекао да би "било питање недеља" када би Србији био укинут безвизни режим са ЕУ, да је западној петорци у петак у Београду рекао да не жели да разговара о француско-немачком плану за Косово, који су све чланице Уније прихватиле.

       „Могао сам да им кажем да нећемо да разговарамо о томе, али би било последица. Било би питање недеља када би нам укинули безвизни режим са ЕУ. Друго што би нам се догодило, не би било више страних инвестиција, а многе би се и повукле из Србије", казао је Вучић.

       Навео је да само Немци у Србији запошљавају 80.000 људи и да је тај број дупло већи ако се додају Американци, Французи и Италијани.

       „Србија мора да учествује у дијалогу, мора да настави европски пут, не зато што обожавам њихово лицемерје, већ зато што економски морамо да опстанемо и да напредујемо, не смемо да постанемо изоловани", рекао је Вучић.

       На коментаре да западне компаније неће заиста да напусте Србију јер овде стичу профит, Вучић је казао да су и у Русији до пре годину дана "правили профит", па су се "сви повукли" после руског напада на Украјину.

Вучић: Наредних дана са посланицима

о предлогу за Косово

       Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у наредним данима све посланичке групе обавестити о европском предлогу за решење питања Косова и да ће тражити веће учешће скупштине и владе. Вучић је на конференцији за новинаре рекао да се ни данас ни сутра неће догодити било шта, а када Србија буде суочена са коначним захтевима по питању Косова, онда ће се о томе изјашњавати и скупштина и народ можда, а и све остале институције.

       „Већ наредних дана позваћу да обавестим све представнике посланичких група који желе да чују, сигуран сам да ће бити и оних који не желе пошто све знају, и обавестићу их како је све заиста текло, шта су намере, тражићемо значајнију улогу парламента и владе", рекао је Вучић.

       Он је истакао да увек саслуша мишљење и Српске православне цркве и осталих верских заједница, а да у сваком случају предстоји тежак период и биће потребно много рада да се све превазиђе.

Вучић: Следи велика борба за ЗСО

       Председник Србије Александар Вучић изјавио је и да следи велика борба за Заједницу српских општина (ЗСО) и да очекује да у наредних неколико месеци она буде формирана.

       Он је на конференцији за новинаре истакао да та заједница не може бити на нивоу невладине организације јер има 22 принципа потписана у Бриселу, која је потписао тадашњи председник владе Косова Иса Мустафа, и у њима постоје циљеви и организација.

       Вучић је навео да су ту јачање локалне демократије, привреде, образовања, здравствена и социјална заштита, урбано планирање, побољшање услова живота повратника, заступање заједничког интереса, као и јасна одредба о праву Србије да финансира функционисање и рад ЗСО.

       „Сада следи велика борба за ЗСО, они ће покушавати да кажу да 21 од 22 принципа нису у складу са уставом, али ја сам видео одлучност Амариканаца да се то спроведе и то у месецима пред нама очекујем да буде урађено", рекао је Вучић.

Вучић: Ако не прихватимо план,

следи прекид евроинтеграција

       Председник Србије Александар Вучић открио је да му је западна петорка предочила да ће, у случају одбијања плана ЕУ за Косово, последице по Србију бити прекид процеса евроинтеграција, заустављање и повлачење западних инвестиција и свеобухватне политичке и економске мере.

       Говорећи о састанку у Београду у петак са представницима ЕУ, САД, Француске, Немачке и Италије, Вучић је рекао да му је "јасно речено" да Србија неће моћи да напредује ако не буде сарађивала по питању Косова.

       „У другој реченици су ми рекли да морамо да прихватимо план, а да ћемо се у супротном суочити са прекидом процеса евроинтеграција, под један. Под два, са заустављањем, а затим и повлачењем инвестиција и под три, са свеобухватним мерама у политичком и економском смислу које ће нанети велику штету Србији", казао је Вучић.

       Навео је да му је то "поновљено три пута током разговора" и додао да је "сваки пут веома снажно реаговао".

       „Иако сам могао да реагујем емотивно, да кажем 'склони се, напусти или их избаци', мој посао је да бринем о држави", рекао је Вучић.

Вучић: План ЕУ за Косово фактички постао

нови преговарачки оквир за Србију

       Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Београду да је план ЕУ за Косово, који су му донели западни представници, фактички постао нови преговарачки оквир за Србију у процесу евроинтеграција.

       Током обраћања јавности, Вучић је рекао да су све земље чланице ЕУ прихватиле тај план, укључујући пет земаља које нису признале Косово, "јер су им објаснили да нема експлицитног признања независности Косова иако су прикрили чињеницу да постоји имплицитна обавеза да се Србија не противи уласку Косова у УН".

       „Они су то сви прихватили, и план је фактички, не и формално, постао нови преговарачки оквир за Србију", казао је Вучић.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари