Вучевић: Због Дрине су нас клали, убијали и расељавали у оба светска, а и у последњем рату

БРАТУНАЦ: ОБЕЛЕЖЕНО СТРАДАЊЕ СРБА СРЕДЊЕГ ПОДРИЊА И РЕГИЈЕ БИРАЧ

* Желели су да нас казне зато што смо се населили на обе обале Дрине, јер по њима је Дрина граница источне и западне хемисфере, и ми немамо шта да тражимо са ове стране Дрине

* Срби су жртве континуиране геноцидне политике јер живе и западно од Дрине... Нису успели да сломе слободарску снагу српског народа

__________________________________________________________

          ВАЖНО је да уједињени одајемо пошту свим српским жртвама. Да се окупљамо и да памтимо, рекао је Милош Вучевић, председник Владе Србије, на обележавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирачу у Братунцу.

          - То је почетак наше духовне обнове - истакао је Вучевић.

          Премијер Србије нагласио је да није згорег поновити истину, јер је важно да се чује и да се не заборави и да се тако разумеју обими страдања нашег народа на овим просторима.

          - Ту се радило о континуираној, геноцидној политици према Србима. Желели су да нас казне зато што смо се населили на обе обале Дрине, јер по њима је Дрина граница источне и западне хемисфере, и ми немамо шта да тражимо са ове стране Дрине. Зато су нас клали, убијали, расељавали и у Првом, и у Другом, и у последњем рату.  Нису успели да сломе слободарску снагу српског народа - нагласио је Вучевић.

          Он је упитао коме је могао бити крив Владимир Гајић стар само четири године.

          - Многи цивили су на најстрашнији начин масакрирани. Братунац, Кравице, Скелани, Шековићи, Сребреница, готово сва подрињска села, гледали су најстрашније злочине Насера Орића и његових крвника - истакао је Вучевић.

          Одавање поште је почело литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју је служио патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом.

           У Братунцу је служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари