Обесио се радник „Гоше“ - фабрике приватизоване из Европске уније

ЗАПОСЛЕНИ НИСУ ПРИМИЛИ 15-20 МЕСЕЧНИХ ЗАРАДА, МНОГИ НЕШТО ТОПЛО ПОЈЕДУ ЈЕДИНО У ФАБРИЦИ

  • Фабрика шинских возила „Гоша“ је приватизована 2007. године, власник је словачка фирма ЖОС Трнава, а радници тврде да више и не знају коју плату им је послодавац последњу исплатио, то јест да примају по две до три хиљаде динара, у „неухватљивим интервалима“
  • ФАКТИ: Трагедија се догодила у фабрици. Трагедија „Гоше“ и Д. М. очито никога није интересовала и не интересује у Србији која отвара „европска поглавља“ и постиже резултате по вољи ММФ и Ангеле Меркел. Да јесте, бар неко у Влади Србије и надлежним министарствима – поготово што међу министрима има и социјалиста – тражио би да се заустави мучење и понижавање радника „Гоше“ и свођење Срба који у тој фабрици раде на теглећу марву словачких власника. Ево велике теме за председничке изборе и велику националну дебату о курсу владе. Јер, ко може бити срећан – и остајати и рађати децу - у земљи у којој су гладни и они који су формално запослени?

         РАДНИК Фабрике шинских возила „Гоша“ из Смедеревске Паланке Д. М. (57) починио је самоубиство на радном месту, потврђено је данас агенцији Бета.

         По речима председника Самосталног синдиката те фабрике Милорада Милорадовића, његов колега убио се на радном месту због изузетно тешке економске ситуације у породици.

         Милорадовић је навео агенцији Бета да четири године радницима нису уплаћени доприноси за здравствено ни пензионо осигурање.

         Председник синдиката је навео да радници Гоше нису примили између 15 и 20 зарада и да је многим радницима једини оброк током дана топли оброк у фабрици.

         Он је додао да радници у потрази за послом и зарадом напуштају фабрику, а нови не долазе.

         Незванично, поред његовог тела нађена је опроштајна порука у којој је објаснио мотив самоубиства.

         Полиција је на месту несреће а истрага је у току.

         Фабрика шинских возила „Гоша“ је приватизована 2007. године, власник је словачка фирма ЖОС Трнава, а радници тврде да више и не знају коју плату им је послодавац последњу исплатио, то јест да примају по две до три хиљаде динара, у „неухватљивим интервалима“.

         Фабрика има 375 радника.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари