Покренуто питање да српски осуђеници казне служе у Србији

СРБИ ЗАТВОРЕНИ У ХАШКОМ ТРИБУНАЛУ ПРЕНЕЛИ СЕЛАКОВИЋУ ДА ОЧЕКУЈУ ПОМОЋ ДРЖАВЕ

          НЕКАДАШЊИ командант Војске Републике Српске, хашки оптуженик Ратко Младић, послужио је данас чоколадом министра правде Србије Николу Селаковића и чланове његове делегације током посете у притворској јединици Хашког трибунала, док им је Здравко Толимир гостима послужио сок.

         Ипак, најбољи домаћин је био Небојша Павковић, који је делегацији спрског министарства спремио питу са месом, док је Вујадин Поповић српској делегацији послао питу са сиром, пошто министар Селаковић, због недостатка времена, није успео да га посети.

         После осмочасових разговора са 13 српских притвореника, од укупно 24, Селаковић је рекао да су сви сусрети били изузетно срдачни, као и да су притвореници били видно задовољни што им је у посету први пут дошао неко од званичника Владе Србије.

         Министар се данас састао са 11 Срба притворених у Шевенингену, а према плану посете прво је разговарао са Ратком Младићем, код кога се у посети најдуже задржао. Због сусрета са министром правде Младић данас није присуствовао суђењу, а Радован Караџић срео се са Селаковићем пошто се из суда вратио у притворску јединицу, после 16 сати.  

         Селаковић је разговарао и са Драгољубом Ојданићем, Здравком Толимиром, Винком Пандуревићем, Властимиром Ђорђевићем, Николом Шаиновићем, Сретеном Лукићем, Небојшом Павковићем, Владимиром Лазаревићем, као и са Момчилом Перишићем.

         Јовица Станишић, Франко Симатовић и Мићо Станишић су на привременој слободи у Србији, а сусрет министра Селаковића са Војиславом Шешељем није био ни планиран.

         Селаковић је најавио да ће Влада Србије ускоро донети мере о пружању помоћи и подршке хашким притвореницима. 

         - Све смо их упознали са следећим корацима које држава намерава и планира да учини, између осталог и кроз измену регулативе која се тиче пружања одређене помоћи и подршке нашим притвореним држављанима и у најскоријем периоду влада ће изаћи са тим мерама - рекао је Селаковић, прецизирајући да се у притвору у Схевенингену сусрео са 13 држављана Србије.

         Министар је назначио да притвореници – „како они против којих се воде првостепени поступци, тако и они који очекују жалбени поступак, односно његово окончање - и даље гледају у Републику Србију и очекују организовану помоћ државе у припремању и обезбеђивању доказа за њихове завршне речи и њихове одбране, јер такве организоване подршке, као у случају неких других држава, није било". 

         - Види се и један одређени ниво кохезије међу њима који је подстакнут овим разговорима и овом посетом. На жалост, колико је њих, мало је времена да се разговори са свима обаве и нису сви успели да се данас виде са делегацијом Министарства правде и државне управе Србије - казао је Селаковић. 

         Министар није желео да прецизира са којим притвореницима је разговарао и додао да се „види и један одређени ниво кохезије међу њима који је подстакнут овим разговорима и овом посетом“.

         - На жалост, колико је њих, мало је времена да се разговори са свима обаве и нису сви успели да се данас виде са делегацијом Министарства правде и државне управе Србије - рекао је он.

         Разговори министра правде Србије са хашким притвореницима трајали су од нешто после 10 сати до 18.30 сати. 

         Са министром правде у посети притвореницима у Шевенингену су његов помоћник Милисав Чогурић, као и саветник Радомир Илић.

         Селаковић је јуче у Хагу разговарао са највишим званичницима Трибунала и пренио им незадовољство због ослобађајућих пресуда тог суда у случајевима Готовина и Маркач и Харадинај. Током састанака покренуто је разматрање могућности да српски осуђеници тог суда казне служе у Србији.

         У притвору 20 српских држављана

         У притвору у Схевенингену тренутно је 20 притворених српске националности, од којих једино Радован Караџић нема држављанство Србије.

         То су: Љубиша Беара, Властимир Ђорђевић, Горан Хаџић, Радован Караџић, Владимир Лазаревић, Милан Лукић, Средоје Лукић, Сретен Лукић, Радивој Милетић, Ратко Младић, Драго Николић, Драгољуб Ојданић, Винко Пандуревић, Небојша Павковић, Момчило Перишић, Вујадин Поповић, Никола Шаиновић, Војислав Шешељ, Здравко Толимир и Стојан Жупљанин.

 


Слични садржаји

Коментари