Дрецун: Све личи да ће нам понудити модел две Немачке са чврсто уоквиреном ЗСО

СА ЛАЈЧКОМ У ПРИШТИНУ И БЕОГРАД СТИЖУ И САВЕТНИЦИ ШОЛЦА И МАКРОНА

* Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован ДРЕЦУН: Битно је да сви саветници, представници, ... немачког канцелара и француског председника и сви други изасланици, знају почетну и крајњу позицију Србије - Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопроглашену државу Косово али смо максимално спреми да тражимо решење како да моделирамо будући статус КиМ

* „Чини ми се да ће ускоро уследити главно питање, а то је питање статуса и да се сада врше кадровске припреме водећих европских држава, да се заузимају позиције за учешће у решавању коначног питања статуса КиМ. То ће бити можда последњи предлог запада нашој страни

_________________________________________________________

       СПЕЦИЈАЛНИ представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, требало би да посети сутра Београд и Приштину, а са њим и саветници предсједника Француске и канцелара Немачке.

       Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун оцењује да му посета у таквом саставу личи на прирему за главно питање - разговоре о статусу, али да сви они треба да знају да Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопрогалшену државу Косово.

       - Видећемо, али је битно да се разговара и испреговара. Битно је да сви саветници, представници, ... немачког канцелара и француског председника и сви други изасланици, треба да знају једну ствар - почетну и крајну позицију Србије - Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопроглашену државу Косово али смо максимално спреми да тражимо решење како да моделимрамо будући статус КиМ - рекао је Дрецун.

       Он за Танјуг каже да му Лајчаков долазак са специјаним саветницима француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца, личи и на заузимање позиција за учешће у решавању питања статуса КиМ.

       - Чини ми се да ће ускоро уследити главно питање, а то је питање статуса и да се сада врше кадровске припреме водећих европских држава, да се заузимају позиције за учешће у решавању коначног питања статуса КиМ - рекао је Дрецун.

       Нагаслио је да му се чини да ће западна понуда за решавање питања КиМ ипак бити модел две Немачке са стварањем ЗСО али, како каже, са нешто другачијим надлежностима него у споразуму а да ипак у географском смислу буде чврсто уоквирена.

       То ће, сматра, бити можда последњи предлог Запада нашој страни.

       - Ово је по мени заузимање позиција, наравно битно је да се реши питање таблица, ту постоје неки предлози а о њима је говорио и Борељ. Почетни предлог је, мислим, да ми прихватимо да се преко таблица привремених приштинских институција не стављају стикери и да могу да се крећу преко централне Србије а да се Србима омогући да се пререгиструју на статусно неусталне КС таблица које издаје УНМИК, а које је Приштина једнострано укинула пре две године - рекао је Дрецун.

       Како каже, то је почетна варијатна.

       Дрецун је рекао да не зна у којој улози долазе Макронов и Шолцов савјетник, да ли ће саветовати Лајчакa или ће бити део његовог тима.

       На Лајчаку је да сам изабере тим, он је добио мандат да води дијалог, рекао је и додао да је мање битно колико ће тих саветника бити.

       Да ће Лајчак, у пратњи саветника председника Француске и канцелара Њемачке, доћи 9. септембра у Београд и Приштини, потврдио је за Танјуг портпарол Европске комисије Петер Стано, наводећи да је циљ да се истраже могућности за напредак у дијалогу Београда и Приштине.     

       Током посјете предвиђени су одвојени састанци са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари