Додиков изасланик на Светосавској академији у Скопљу: Срби у расијању имају двије матице – Србију и Српску

СВЕТОСАВСКУ ПОВЕЉУ У ВУЧИЋЕВО ИМЕ ПРИМИО МИЛОШ ВУЧЕВИЋ – ДУГ АПЛАУЗ РУСКОМ АМБАСАДОРУ

Радован Ковачевић

* Радован КОВАЧЕВИЋ у препуном Македонском народном позоришту: Знајте да сте ви овдје, обиљежавањем Светог Саве, као националног празника, свим Србима у свијету, а посебно у српским државама Републици Српској и Републици Србији, давали и дајете примјер како се треба обиљежавати овај празник. Вођени вашим примјером, Савиндан би као национални празник требали прослављати сви Срби гдје год они живјели, а као државни празник у Републици Српској и Републици Србији

* Морам вам, наставио је, рећи још нешто, нешто о чему у нашем народу не говоримо довољно и што морате сви знати, а то је да наш народ, који не живи у српској држави, данас има још једну матицу осим Србије, а то је - Република Српска

* Република Србија и Република Српска – нагласио је -  два родитеља сваког Србина, а посебно оног који не живи у њима, па тако и сваког Србина у Сјеверној Македонији и желим да то знате

* Да ли ико – рекао је КОВАЧЕВИЋ - може да забрани, оспори или замисли да ми не бринемо о нашем народу који живи у земљи краља Милутина, у Скопљу и Прилепу који су били престонице Душановог царства, да нас не занима земља Мрњавчевића, да ћемо икада заборавити Битољ, или Брегалницу? Да ли игдје има више Србије и Српског од Кајмакчалана који је наш народ звао „Капија Слободе“ и чији је врх од силног гранатирања у славној бици смањен за четири метра?

__________________________________________________________

            СВЕТОСАВСКА академија – централна годишња свечаност Срба у Македонији, као њихов духовни и национални празник, синоћ је одржана у Скопљу.

            У препуном Македонском народном позоришту.

            Изасланик предсједника Србије Александра Вучића био је министар одбране Милош Вучевић који у његово име примио највише признање српске заједнице у Севењрној Македонији – Светосавску повељу која је установљена 2007. године.

            Сви присутни на академији су дугим и топлим аплаузом поздравили амбасадора Руске Федерације Сергеја Баздникина.

            Главни говорник на академији био је Радован Ковачевић, лични изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика.

            СоС преноси његов наступ у цјелини:

            „Даме и господо,

            Браћо и сестре,

            Бити са Србима у Сјеверној Македонији за било ког српског званичника је право, дужност и обавеза, а бити са вама овдје данас, поводом обиљежавања Светог Саве je част, задовољство и понос!

            Због тога ми је и тешко данас говорити пред вама и са вама, али без обзира на то, оно што знам јесте да ћу - ако некада у будућности, када будем могао да се хвалим било чиме у свом животу - говорити да сам баш као изасланик Милорада Додика, баш овдје, баш у овом историјском и геополитичком тренутку и баш и прије свега на Светога Саву говорио баш пред вама! Представницима Српске, Србије, Републике Сјеверне Македоније, али прије свега пред представницима светосавског српског народа у Сјеверној Македонији! 

            Срби у Сјеверној Македонији су се изборили да данашњи дан буде национални празник нашег народа у овој држави. За наш народ овдје данас је нерадни дан, празник, а ми своје празнике обиљежавамо тако што се окупимо у нашим породицама, са нашим пријатељима и комшијама, помолимо у нашој цркви за добро свих.

            Срби у Сјеверној Македонији данас нису ишли на посао, већ су радили нешто много важније, наш народ у Сјеверној Македонији се присјећао свега онога што је био свети Сава, наши људи су данас својој дјеци говорили о човјеку који није желио да буде владар, већ је одабрао да буде слуга народа. Да свој живот посвети народу.

            Знајте да сте ви овдје, обиљежавањем Светог Саве, као националног празника, свим Србима у свијету, а посебно у српским државама Републици Српској и Републици Србији, данас али и сваки пут до сада дали примјер како се треба обиљежавати овај празник. Вођени вашим примјером Савиндан би као национални празник требали прослављати сви Срби гдје год они живјели, а као државни празник у Републици Српској и Републици Србији. Хвала вам што нас сваке године најјасније и најгласније могуће подсјећате на ту свету обавезу!

            Природу Срба у Сјеверној Македонији, али и нашег народа уопште можда најбоље и описује празник и светитељ који нас је данас окупио.

            Свети Сава се одрекао права и привилегија да би се посветио духовном и вјерском животу, да би се посветио цркви народа и самом народу и то јесте најбоља порука за живот сваког од нас! 

            Морам подсјетити да је његова одлука да се посвети таквом начину живота тада значила бавити се питањима образовања народа, стварања јасног идентитета нашег народа, уређења државе, али и бригу о здрављу народа, јер се не смије заборавити да је баш Свети Сава 1209. године у Студеници основао и прву болницу на подручју српске државе.

            Свети Сава, који нас је данас позвао путем  својих светосаваца који га славе и поштују, створио је нуклеус српске духовности и државности и српску државу поставио раме уз раме са свим значајним европским државама.

            Дјело и мисао Светог Саве нас је одржало у тешким временима ропства и борбе за слободу и данас нам, 800 година након што се Свети Сава изборио за самосталност наше цркве, његово дјело и учење показују пут који треба да слиједимо у будућности.

            Народ којем је празник посвећен овом светитељу, национални празник, а то је српски народ у Сјеверној Македонији, може бити само народ мира, народ напретка, поносан и честит, а у исто вријеме народ који ће остати и опстати на својој земљи без обзира на све изазове.

            Наш народ у Сјеверној Македонији је у претходном периоду дијелио изазове и проблеме свих Срба.

            У геополитичкој игри, у којој је наш народ доживљаван и представљан као народ са погрешне стране историје, није било лако бити Србин, а посебно је тешко било бити Србин изван матице Србије која у ранијим годинама, заузета својим проблемима и мукама, није имала довољно простора ни снаге да се посвети свом народу.

            Али данас није тако, данас је Србија јака и стабилна, данас Србија као мајка брине о нашем народу и ту је да му помогне у свим изазовима.

            Морам вам рећи још нешто, нешто о чему у нашем народу не говоримо довољно и што морате сви знати, а то је да наш народ, који не живи у српској држави, данас има још једну матицу осим Србије, а то је Република Српска.

            Република Србија и Република Српска су два родитеља сваког Србина, а посебно оног који не живи у њима, па тако и сваког Србина у Сјеверној Македонији и желим да то знате.

Министар одбране Србије Милош Вучевић

            А не видим да постоји простор и народ ван Републике Српске и Републике Србије иза којег морамо више стати и подржати га од Срба у Сјеверној Македонији.

            Подсјетићу вас да је у Законоправило, које је у народу познато као „Крмчија светог Саве“ наш духовни отац уградио и Јустинијанова правила чиме је у Србију транспоновао и римско право, што је нашу државу и народ уградило у европску и хришћанску традицију. А да ли ико може рећи да европска и хиршћанска традиција и вриједност није брига о свом народу?!

            Да ли ико може да забрани, оспори или замисли да ми не бринемо о нашем народу који живи у земљи краља Милутина, у Скопљу и Прилепу који су били престонице Душановог царства, да нас не занима земља Мрњавчевића, да ћемо икада заборавити Битољ, или Брегалницу?

            Да ли игдје има више Србије и Српског од Кајмакчалана који је наш народ звао „Капија Слободе“ и чији је врх од силног гранатирања у славној бици смањен за четири метра?

            Кајмакчалан, Косово Поље, Зејтинлик и Мали Зејтинлик у Сокоцу, Јасеновац и Јадовно, као и Света Гора, Цетиње, Студеница, Милешева, Грачаница, Пећка Патријаршија, као и Београд и Бањалука и Скопље и Прилеп су тачке којима је омеђен и одређен наш национални простор и који ће за нас увијек бити светиња.

            Због свега овога и због сваког од вас, сваког Србина који живи у Сјеверној Македонији, Србија и Српска морају да буду ту за све вас.

            Подсјетићу вас да у Законоправилу Светог Саве пише и сљедеће: „Јер старешине нису страх за добра дела, него за зла“, ово нам говори да је основна функција власти да штити народ, а у још једном дијелу се наводи: „Јер не рече Оче мој, већ Оче наш, те нико нипошто да не брине само о себи него и ближњем“.

На академији је говорио и македонски

премијер Димитар Ковачевски

            Овај дио Законоправила нас обавезује да бринемо за све наше људе и  због тога данас бринемо и бдијемо над проблемима нашег народа у Хрватској, Црној Гори и Сјеверној Македонији.

            Морамо да знамо једну ствар: да иза сваког нашег доброг дјела стоји промисао светог Саве, а иза сваког мање доброг, стоји његова молба Богу да нам опрости!

            Морамо да знамо и да ова академија представља најзначајнији догађај поводом овог празника за све Србе! Због тога сте ви драги Иване, и сви ви драги извођачи и организатори заслужни што данас пред светога Саву стајемо дигнута чела и данас овдје ходимо свијетла хода! И зато вам у име предсједника Републике Српске Милорада Додика и у име народа Републике Српске хвала! 

            Нека се вјечно обиљежава Свети Сава и нека нас вјечно чува и штити.

            И зато, живјела ваша Република Сјеверна Македонија!

            Живјела ваша Република Србија!

            Живјела ваша Република Српска!

            И нека заувијек живи славни српски народ!“

            https://sveosrpskoj.com/rs-i-matica/dodikov-izaslanik-na-svetosavskoj-ak...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари