Дачић: Неће бити да је наш однос према Подгоричкој скупштини тежи од Миловог признања Косова*

„НЕПРОТЕРИВАЊЕМ ТАРЗАНА МИЛОШЕВИЋА СРБИЈА ПОКАЗАЛА ДА НЕ ЖЕЛИ ДА ТАКО РЕШАВА ПРОБЛЕМЕ“

* „Никад ти проблеми (са црногорским народом) нису постојали, они су само индуковани са жељом да се неко очува на власти. Зато ме не чуди што је одлука исхитрена. Нису имали кад да чекају, јер да је прошло пет дана - не би били у ситуацији да доносе те одлуке“

* „Ово је печат на све што је урадила администрација Мила Ђукановића до сад. И како се развијала… Од српских националиста који су били главни у нападу на Дубровник, па до оних који победу у Првом светском рату сматрају као српску окупацију… Ја можда имам мало другачије мишљење, мислим да се окупација више кретала ка Београду него ка Црној Гори“

* ФАКТИ: Постоје у овоме два проблемчића. Београд се до литија према Ђукановићу држао као да није признао Косово*! А друго: не могу делови српског народа окупирати ни Београд ни Србију!

________________________________________________________________

       ОДЛУКУ да Србија не протера црногорском амбасадора из Београда треба тумачити као добру вољу којом се показује да наша земља не жели на такав начин да решава проблеме у односима са Црном Гором, рекао је данас предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, уз напомену да заправо и не зна какве проблеме Србија има са црногорским народом.

       „Никад ти проблеми нису постојали, они су само индуковани са жељом да се неко очува на власти. Зато ме не чуди што је одлука исхитрена. Нису имали кад да чекају, јер да је прошло пет дана - не би били у ситуацији да доносе те одлуке", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у парламенту.

       Дачић је оценио да је одлука Црне Горе о протеривању амбасадора Србије "пролазна", јер ће ускоро, како каже, бити изабрана нова влада.

       „Ово је печат на све што је урадила администрација Мила Ђукановића до сад. И како се развијала… Од српских националиста који су били главни у нападу на Дубровник, па до оних који победу у Првом светском рату сматрају као српску окупацију… Ја можда имам мало другачије мишљење, мислим да се окупација више кретала ка Београду него ка Црној Гори", рекао је.

       Дачић, који је био и шеф српске дипломатије, сматра да је то министарство на челу са минстром Николом Селаковићем донело исправну одлуку у складу са дипломатском праксом, у смислу да Србија одговори на акт какав је у овом случају донијела Црна Гора.

       Он је навео да је председник Србије, по његовој оцени, исправног становишта да односи са Црном Гором не треба да зависе од одлазеће администрације Мила Ђукановића и да Србија треба да повуче потез који они не очекују.

       „А то значи да повучемо потез који би ишао у правцу јачања односа. Шта сад могу да замере због овакве одлуке Србије?", упитао је Дачић.

       Када је реч о одлуци Министарства свањских послова Црне Горе, Дачић напомиње да би, ако би то тако било, Србија сваки дан требало да протерује неког амбасадора.

       „Па чекајте, шта све они говоре о Косову? Нису ваљда Мојковачка битка и Подгоричка скупштина нешто што је теже него нарушавање територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно признавање Косова", додао је Дачић.

       Нагласио је да је очигледно реч о политичком чину и да је пре ускраћивања гостопримства Божовићу, ако неко мисли да је изашао из оквира Бечке конвенције, било других дипломатских потеза који су могли да уследе пре овог.

       Дачић је нагласио да је став Србије да жели добре односе са свима у региону и да не жели да користимо било коју појединачну ситуацију за заоштравање односа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари