Брнабић: Није реално да за неколико месеци имамо „коначни споразум“ – на Бриселски чекамо 10 година

НАВЕЛА ДА ЈЕ ДОБРО ШТО И ЕУ СМАТРА ДА ПРВО ТРЕБА РЕАЛИЗОВАТИ ДОСАД ПОТПИСАНО

* Емануел ЖОФРЕ: „Поребно је да стране уложе максималну енергију како бисмо дошли до правно обавезујућег споразума о нормализацији односа. ЕУ је одлучна да ради са Приштином и Београдом на постизању споразума“

_________________________________________________________________

       ШЕФ Делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре изјавио је у Београду да сви споразуми постигнути у дијалогу Београда и Приштине морају да буду примењени и указао на потребу да се две стране хитно концентришу на преговоре ради постизања коначног споразума о нормализацији односа.

       На заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић, после састанка у Београду којем су присуствовали и сви амбасадори чланица Уније, Жофре је рекао да ће шеф европске дипломатије Жозеп Борел ускоро позвати две стране на даље преговоре.

       „Поребно је да стране уложе максималну енергију како бисмо дошли до правно обавезујућег споразума о нормализацији односа. ЕУ је одлучна да ради са Приштином и Београдом на постизању споразума", казао је Жофре.

       Навео је да су договором о регистарским таблицама возила, који су у среду увече постигли Београд и Приштина, „спречене даље тензије" и додао да ЕУ цени „конструктивну и одговорну улогу" Србије и њеног председника Александра Вучића.

       Брнабић је рекла да је на састанку са Жофреом и амбасадорима ЕУ добила потврду да пре нових договора са Приштином морају да буду примењени сви досадашњи споразуми, пре свега Бриселски споразум из 2013. године који предвиђа формирање Заједнице српских општина.

       „Веома је добро што је у (овонедељни) договор о регистарским таблицама ушло и то да нема нових споразума док не буде примењен први споразум о нормализацији односа, из 2013. године. ЕУ је на данашњем састанку потврдила да прво морају да се примене сви постигнути споразуми", навела је Брнабић.

       Она је казала да „не види начин" да до пролећа 2023. буде постигнут коначни споразум Београда и Приштине о нормализацији односа јер пре тога мора да се примени Бриселски споразум, односно да се формира Заједница српских општина.

       „Није реално да за пар месеци имамо коначни споразум ако је било потребно да прође 10 година да би био примењен први споразум", додала је шефица Владе.

       Брнабић је рекла и да јој је „жао што је данас у неким српским медијима видела директан позив на рат".

       „У тим медијима, које ја називам тајкунским, а амбасадор Жофре независним, имате велики жал што није избио рат и што је постигнут договор о таблицама. Они кажу да смо договором о таблицама са Приштином разочарали Србе на Косову", казала је Брнабић.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари