„Бранићемо Србију упркос интересима неких Срба да се ваша земља стави под страну контролу“

РУСКИ АМБАСАДОР АЛЕКСАНДАР КОНУЗИН НАЈСРПСКИЈИ УЧЕСНИК БЕОГРАДСКОГ БЕЗБЕДНОСНОГ ФОРУМА

Александар Конузин

  • Збуњен сам. НАТО, Кфор и Еулекс планирају да доведу косовске царинике на прелазе на северу Косова и тиме прекрше свој мандат, Резолуцију 1244 и одлуку СБ УН из 2008. године, а овде на ту тему није постављено ни једно једнио питање. Има ли Срба у овој публици, бринете ли за судбину својих сународника – рекао је, поред осталог, Конузин

  • Додао је: НАТО и чланице ЕУ ће бити против ваших националних интереса, али имам утисак да је вас баш брига

  • Након што учесници Форума нису пристали да даље слушају непријатније истине на свој рачун – Конузин напустио Дом Војске у којем се скуп одржава

     ЈЕДАН бивши присталица Војислава Коштунице – пре него се разочарао и у њега и у његов политички курс – тврдо је веровао да ће „један коштуница“ бити јединица мере за српскост и поштење у нашој политици. Бар за његова живота. Изгледа да ће „један конузин“ – макар у наредним месецима – бити „јединица мере“ за све оно што својој земљи и свом народу неће да дају београдски еу-фанатици којима је све бриселско-вашингтонско драже и важније од свега што је важно њиховој држави.

     И, не без разлога, колико год да амбасадор Конузин, као дипломата, дакако, није желео, такве интерпретације и повезивања поводом свог наступа на Београдском безбедносном форуму на којем је он, напросто, изговорио само оно што је онај ко говори у име Русије требало да изговори. Наступ руског амбасадора показао је колико је „српски краљ“ на том скупу - у свом новом еуропском оделу – заправо жалосно го... 

     Уосталом, погледајмо шта је то рекао амбасадор Конузин и са чиме се – поводом свог наступа – морао суочити. 

     "Збуњен сам. НАТО, Кфор и Еулекс планирају да доведу косовске царинике на прелазе на северу Косова и тиме прекрше свој мандат, Резолуцију 1244 и одлуку СБ УН из 2008. године, а овде на ту тему није постављено ни једно једнио питање. Има ли Срба у овој публици, бринете ли за судбину својих сународника?", поставио је Конузин питање за које ће му сигурно аплаудирати већинска Србија.

     Потом је предочио да ће се СБ УН за који сат позабавити заоштравањем ситуације на КиМ, Конузин је рекао да ће на Ист Риверу Русија, заједно са шефом српске дипломатије Вуком Јеремићем, тамо бранити интересе Србије.

     "НАТО и чланице ЕУ ће бити против ваших националних интереса, али имам утисак да је вас баш брига", казао је руски амбасадор.

     Конузин се осврнуо и на критике изнете током дебате у којим је лукаво набацивано да Русија према Србији искуључиво функционише на основу интереса:

     "Реците ми које интересе су имали руски волонтери када су долазили да се боре са вама? Да, и Русија има своје интересе. Уосталом, ко их нема?! Али, ми имао исте интересе и бранићемо вашу земљу, упркос интересима неких Срба да се ваша земља стави под страну контролу" - контрирао је Конузин.

     Како се и могло очекивати, уследио је покушај освете „на лицу места“.

     Амбасадор Руске Федерације је прво позван да заврши говор. Кобајаги само зато што је прекорачио време. 

     Прекинуо га је модератор панела Иван Вејовда, на шта се Конузин после краће расправе окренуо публици и упитао да ли може да настави да говори. Пошто је „публика“ – коју су за Форум селектовали Фонд за политичку изузетност Соње Лихт и Европски покрет у Србији - то одбила, он је демонстративно напустио салу Дому Војске Србије. 

     Форум је отворио председник Србије Борис Тадић, а у његовом раду учествују министри спољних послова више европских држава и стручњаци за спољну политику и безбедност.

     ЛИХТ: Конузин увредио скуп 

Лихт и Шварценберг

     Соња Лихт, председница Фонда за политичку изузетност и један од организатора Форума, изјавила је да је Александар Конузин избегао да присуствује панел-дискусији о Русији, а да је својим наступом увредио скуп. 

     - Амбасадор Конузин као да је чекао тренутак који је искористио. Или је био инспирисан да баш тада наступи. Он је увредио скуп реченим поводом косова зато што су сви учесници пре тога огромним аплаузом подржали говор председника Бориса Тадића који је и о Косову говорио. Његов гест значи да Русија не жели да се у Србији говори о глобалном контексту и регионалним темама, јер сматра да су глобалне теме резервисане за Русију – рекла је Лихт и додала да је лаж да на форуму није било речи о Косову. 

     Брачни пар Вулзи и њихови трагови у Србији

     Након што је од 2003. до 2010. био управник „Балканског труста за демократију“ (Balkan Trust for Democracy) Немачког Маршаловог фонда САД (GMFUS, са седиштем у Вашингтону и филијалом у Гармишпартенкирхену), Иван Вејвода је недавно промовисан у потпредседника одељења за „Програме“ ове утицајне америчке организације.

     Треба знати да у управном борду GMFUS-а седи супруга бившег шефа Централне обавештајне агенције, Џејмса Вулзија (1993-1995), Сузана Вулзи, чији је супруг био активан и у БиХ и у Хрватској и са „српским“ Отпором као својевремени председник организације „Фридом хауса“ (Freedom House, 2003.) чији се „индекс слободе медија“ у Србији цитира као меродаван по питању медијских слобода.

     Вулзи је такође и један од потпредседника стратешке консалтинг фирме Буз, Ален и Хамилтон (Booz, Allen & Hamilton) која преко програма Вашингтоновог Ју-Ес-Ејда (USAID) у Србији води реформу правосуђа и агрибизнис.

     Подаци о Сузани Вулзи се могу наћи на сајту GMFUS-а (последња фотографија десно): http://www.gmfus.org/cs/about_gmf/board_of_trustees

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари