Битољски Срби обележили 104. године од пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства

МАНИФЕСТАЦИЈЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБА У МАКЕДОНИЈИ ТРАЈАЛЕ ТРИ ДАНА

* Првог дана, положили венце на Српском војничком гробљу у Битољу, где се присутнима обратила амбасадор Србије у Скопљу Невена Јовановић

* Другог дана организовали конференцију Срби у Македонији и Србија“, а трећег - одлазак на Кајмакчалан

_______________________________________________________

       ПРЕПЛАВЉЕН сам осећајем задовољства што смо на најдостојанственији начин тродневним активностима обележили 104 године од пробоја Солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у оквиру којих смо првог дана, положили венце на Српском војничком гробљу у Битољу уз адекватан програм, где се присутнима обратила Њ.Е. Невена Јовановић.

       Другог дана на изузетно квалитетан начин организовали смо конференцију „Срби у Македонији и Србија“ уз учешће званичних претставника српске државе (амбасадор Србије Њ.Е. Невена Јовановић, Милицa Ђурђевић-Стаменковски – посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, Сања Лакић – посланик и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону, Сретен Селаковић – државни секретар у Министарству за рад, запошљавње, борачка и социјална питања, Николина Поповић-Милатовић - в.д. заменик директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Јагода Стаменковић – начелник и виши саветник у Министарству културе Републике Србије), нашег посланика у Собрању Македоније и председника Демократске партије Срба у Македонији Ивана Стоилковића, његовог колеге Миодрага Гавриловића, посланика у скупштини Републике Србије, као и истакнутих научних радника: проф. Дејана Антића, проф. др. Предрага Митровића, обојица су професори на Нишком универзитету, и др Маје Лаковић доцента Универзитета у Новом Сарајеву и посебно нам драгог братског удружења СКСЦ КАРАЂОРЂЕ из Херцег Новог на челу са Предрагом Вујновићем.

       Сви су прихватили предлог да се све дискусије ове изузетно значајне конференције за припаднике српског народа у Македонији штампају у посебном зборнику и буду достављене надлежним интитуцијама у Србији, као и македонској и српској јавности.

       Трећег дана смо успешно организовали одлазак на Кајмакчалан, што теренским возилима, што аутобусима преко Грчке, а на Капији слободе, уз верски обред и пригодне говоре, представили смо и изложбу слика из кајмакчаланске епопеје.

       Такође желим да се захвалим на учешћу и почасним конзулима Републике Србије у Битољу и Охриду Силјану Мицевском и Михајлу Филеву.

       Желим посебно са истакнем чињеницу да нас је уважио својим присуством градоначалник Битоља и наш драги пријатељ Тони Коњановски као и градоначалник општине Новаци Стевче Стефановски.

       Мојим колегама и представницима српских удружења и асоцијација из Републике Македоније са којима сурађујемо и заједно организујемо наше светковине, уз једно веома битно подсећање да се нашем позив нису одазвали претставници српског НВО сектора, који су иначе корисници средства које држава Србија сваке године додељује.

       У своје име и име свих чланова Заједнице Срба у Битољу желим да се захвалим свима који су узели учешће и својим присуством увеличали нашу манифестацију, посебно Исидори, Вањи, Силвани, Владимиру, Силвији, Саши, Петру Ставреву и осталим нашим члановима који су учествовали у организацији и реализацији пројекта.

       Догодине на Кајмакчалану!

       Заједница Срба у Македонији – Битољ

       председник Зоран Жугић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари