Путин и Си: Русија и Кина су формирале модел међудржавних односа новог типа

„РУСКО-КИНЕСКИ-ОДНОСИ-ДОСТИГЛИ НАЈВИШИ СТЕПЕН У СВОЈОЈ ИСТОРИЈИ“

* У Заједничкој изјави двојице лидера се наглашава: „Будући да не представљају војнополитички савез, попут оних који су стварани у време хладног рата, руско-кинески односи превазилазе такву форму међудржавних односа

_________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин и Си Ђинпинг су данас, на Видовдан, разговарали видео-линком поводом 20-годишњице потписивања Споразума о добросуседству, пријатељству и сарадњи.

       Два лидера су данас усвојили и објавили и Заједничку изјаву, која на 17 страна истиче значај Споразума потписаног пре 20 година, којим је "створена правна основа за дугорочни и стабилни развој руско-кинеских односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције у 21. веку".

       На основу овог Споразума, истичу Путин и Си, Русија и Кина су формирале модел међународних односа новог типа!

       "Руско-кинески односи су изграђени на основама равноправности, дубоког узајамног поверења, привржености међународном праву, међусобне подршке у заштити кључних интереса, принципа суверенитета и територијалног интегритета. Будући да не представљају војнополитички савез, попут оних који су стварани у време хладног рата, руско-кинески односи превазилазе такву форму међудржавних односа."

       "Руско-кинески односи су достигли највиши степен у својој историји", констатује се у Заједничкој изјави и детаљно наводе правци њиховог даљег развоја, као и активног заједничког односа две земље према проблемима савременог света.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари