ЛАВРОВ: Нећемо ни нови `хладни рат` ни нову трку у наоружању са САД

Шеф руске дипломатије пред новинарима поводом `дипломатских биланса` 2011.

* Чинимо све како бисмо и даље јачали ауторитет и утицај Русије како једног од основних центара моћи и утицаја у формирању новог мултиполарног поретка

* Војни конфликт у Ирану, упозорио је Лавров, имао би најозбиљније и тешко предвидљиве последице. Немогуће је, чак, нагласио је, израчунати последице оружаног сукоба са Ираном јер тај рат – за онога ко га започне – неће уопште бити `лака шетња`

* Русија ће учинити све да осујети насилно мешање како у Сирији тако и око Ирана и неће допустити војно мешање у унутрашње послове ових земаља

* Санкције које против Ирана предлаже Запад срачунате су  `дављење иранске економије`, циљ је такође – да испровоцирају незадовољство становништва у тој земљи. Те санкције, истакао је Лавров, немају никакве везе са обезбеђивањем `режима неширења атомског оружја`

* Руски министар је изјавио да не постоје разлози да се говори о `новом хладном рату` између САД  и Русије или о `новој трци у наоружању`, па нагласио:«Хладни рат је давно завршен и ми више нисмо противници, чак прилично успешно сарађујењмо поводом многих питања повезаних са међународном безбедношћу. Конфронтација – указао је Лавров- није наш избор, а не мислим ни да разумни политичари у САД  желе било какву конфронтацију»

          ПОСТАЈЕ све очигледније да је свет ушао у фазу дубоких преображаја и да се геополитички пејзаж коренито мења. Ове промене прати повећана турбулетност на глобалном и регионалном нивоу. Наставља се акумулација кризних појава у светској економији.

          Ми ћемо наставити да чинимо све како бисмо и даље јачали ауторитет и утицај Русије како једног од основних центара моћи и утицаја у формирању новог мултиполарног поретка.

          Сматрамо да је најважније достигнуће у овој години унапређење интеграционих процеса на простору ЗНД. Желим да истакнем да је Споразум о зони слободне трговине, који  су потписале земаље чланице Заједнице независних држава, веома важан корак ка овим процесима.

          Говорећи о пост-совјетском простору, желим да истакнем оне кораке који су битни за продубљивање савезничких односа у оквиру ОДКБ, као и Споразум о јединственом економском простору између Русије, Казахстана и Белорусије који је ступио на снагу 1. јануара. Први пут је формиран и наднационални орган – Евроазијска економска комисија – а ради се и на формирању Евроазијске економске уније 2015. године.     

          Интеграциони процеси које реализује поменута «тројка» су отворени за нове учеснике за међусобну сарадњу са другим политичко-економским удружењима. У целини, они доприносе развоју широке плодотворне сарадње између Европе и Азијско-пацифичког региона у контексту евроазијских интеграционих покрета.

          После уводног излагања, Сергеј Лавров је одговорио на више новинарских питања.

          Русија ће, упозорио је, учинити све да осујети насилно мешање како у Сирији тако и око Ирана и неће допустити војно мешање у унутрашње послове ових земаља.

          Лавров је признао да Русија не може осујетити војно мешање у Сирији ако таква одлука донесе било која земља, али је упозорио да ће таква дејства бити нелегитимна.

          Ситуација на Блиском истоку, као и односи између Москве и Вашингтона су били, иначе, главне теме двочасовне конференције за штампу. Шеф руске дипломатије је изјавио да се нада да ће бити избегнута нова трка у наоружању између РФ и САД пошто се «хладни рат» одавно завршио , рекао је он, поновно израживши наду да ће САД уважити негодовање Русије поводом изградње америчког противракетног система у Европи.

          Говорећи о ситуацији у Сирији, Лавров је подвукао да се «Русија залаже за прекид сваког облика насиља у Сирији ма одакле оно долазило». Министар је изразио забринутост поводом испорука оружја терористима у Сирији који покушавају да под маском народних протеста освоје власт.

          На молбу новинара, Лавров је прокоментарисао и увођење једностраних санкција Сирији од стране САД и ЕУ. Руски министар је при том указао да такве активности подривају колективне напоре усмерене на регулисање ситуације у Сирији. «Ми не можемо гледати на једностране санкције које су увеле Сједињене Државе, Европска унија и неке друге земље као на легитимна дејства», рекао је Лавров.
Говорећи о могућности увођења зоне забране летова над Сиријом, руски министар је истакао: „Наше колеге на Западу заиста међусобно разговарају о овоме. Мислим да се и оквиру НАТО пакта ова тема такође не може заобићи... Сматрам да увођење зоне забране летова над Сиријом не би био сврсисходан метод пошто, за разлику од либијског сценарија, у Сирији се авијација не примењује против цивилног становништва,“рекао је Лавров.

          Шеф руске дипломатије је истакао да се у пракси реализују и други сценарији, као на пример: „У Сирију се упућују такозвани хуманитарни конвоји у нади да ће се испровоцирати реакција владиних снага, пограничних јединица и тако створити оставе утисак да се ради о хуманитарној катастрофи“.

          Међутим, једностране активности, сматра Лавров, „увек су подривање колективних напора у Сирији и у било којој другој ситуацији“. „Ако неко хоће да укључи Савет безбедности, онда то значи да све треба решавати унутар Савета безбедности и договарати се тамо - да ли су санкције потребне или не, какви методи осим санкција могу бити искоришћени да би се допринело смиривању ситуације,“ нагласио је министер.

          „Али, ако неко на своју руку, без консултација са партнерима одлучи да употреби принудне мере у виду озбиљних санкција, а затим дође у Савет безбедности и каже: 'Ево, ја сам већ одлучио; зато ви треба да нас подржите или, макар, као минимум, треба да извршите оне одлуке које смо без вас донели.' Тако не бива,“ рекао је Лавров.

          Војни конфликт у Ирану, упозорио је Лавров, имао би најозбиљније и тешко предвидљиве последице. Немогуће је, чак, нагласио је, израчунати последице оружаног сукоба са Ираном јер тај рат – за онога ко га започне – неће уопште бити `лака шетња`.   

          Шефу руске дипломатије је двапут било постављано питање – када би рат са Ираном могао започети, али је он рекао само оволико: „Нећу да врачам када би се то могло догодити јер Русија чини све што може да то тог рата не дође“.

          Он је оценио да су санкције које против Ирана предлаже Запад срачунате `дављење иранске економије`, а да им је циљ такође – да испровоцирају незадовољство становништва у тој земљи. Те санкције, истакао је Лавров, немају никакве везе са обезбеђивањем `режима неширења атомског оружја`.

          «Ситуација око Сирије и Ирана, оценио је министар иностраних послова РФ, представља претњу целовитости исламског света. Ако садашње тенденције не буду пресечене, све се може изродити у веома велики конфликт унутар исламског света у којем је већ у току борба за утицај. На водеће улоге међу муслиманима претендују Иран, Турска и неке арапске земље. Зато спољне силе не би смеле да потпаљују пожар у исламском свету.»

          Руски министар је изјавио да не постоје разлози да се говори о `новом хладном рату` између САД  и Русије или о `новој трци у наоружању`.

          «Хладни рат је давно завршен и ми више нисмо противници, чак прилично успешно сарађујењмо поводом многих питања повезаних са међународном безбедношћу. Конфронтација – указао је Лавров- није наш избор, а не мислим ни да разумни политичари у САД  желе било какву конфронтацију.»

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари