ЛАВРОВ: Нећемо дозволити да Иран буде претворен у нову Либију

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ САОПШТИО ДА ЋЕ МОСКВА БЛОКИРАТИ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ СВЕ ШТО БУДЕ „МИРИСАЛО“ НА СТРАНО ВОЈНО МЕШАЊЕ

        РУСИЈА је упозорила САД и друге западне земље да ће у Савету безбедности УН блокирати сваку резолуцију која би се на било који начин могла интерпретирати као одобравање ма које форме војног ангажмана против Ирана - саопштио је министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров.

       Он је указао да се не сме поновити „либијски сценарио“.

       Подсетимо, 17. марта 2011. у СБ УН се гласало о предлогу резолуције 1973 коју су иницирале Француска, Велика Британија и Либан, уз подршку и благослов САД. Њен текст је позивао на „прекид ватре“ и „успостављање зона забране лета“, па су многи наводно поверовали да ће њоме бити само забрањено полетање Гадафијевих војних авиона. Међутим, западне силе су тај документ интерпретирале и искористиле као правну основу за покретање војне агресије и ваздушних напада на Либију.

       Русија је потом у неколико наврата истицала да је „преварена“ када је реч о Резолуцији 1973. Наиме, Русија и Кина - две сталне чланице у СБ УН - нису уложиле вето на ову резолуцију, већ су апстинирале од гласања. Још увек се воде жестоке дебате у многим круговима по питању да ли је Русија заиста била преварена или су једноставно пустили да Либија буде жртва НАТО агресије.

       У сваком случају, ситуација која се десила у Либији сада има - и мора имати - снажан утицај на руску спољну политику јер као стална чланица СБ УН имају директну одговорност покушати спречити будуће конфликте. То се у првом реду односи на Сирију, али - како је и истакао Сергеј Лавров - и на Иран.

       „Као што је либијско искуство показало, војни сценарио (против Ирана) је могућ. Русија ће од сада приступати екстремно опрезно када је реч о Савету безбедности УН. Нећемо више допустити такве неискрене интерпретације. Ми ћемо пазити на то да ниједна нова резолуција не буде отворена таквој интерпретацији као што је то био случај с Либијом“, подвукао је Лавров.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари