Гаспром се са Загребом договорио о градњи хрватског крака Јужног тока

ПРЕДВИЂЕНА ИЗГРАДЊА ДВОЦЕВОВОДНОГ ГАСОВОДА

КОЈИ БИ ПОВЕЗАО ГАСОВОДНЕ МРЕЖЕ СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ

Документ потписали Антуновић и Медведев

  • „Хрватски одвојак“ треба да буде дугачак 100 километара и да кошта 60 милиона евра, при чему би две стране трошкове градње сносиле по пола

        НАЈВЕЋА руска компанија Гаспром и локални гасни оператер Plinacro потписали су у Загребу прелиминарни споразум о партнерству у градњи крака гасовода Јужни ток кроз Хрватску.

       Документ се зове „План за реализацију пројекта Јужни ток на територији Хрватске у периоду 2013-2016“, а потписали су га заменик председника управе Гаспрома Александар Медведев и шеф Plinacro Младен Антуновић.

       Сам план предвиђа изградњу двоцевоводног гасовода који би повезао гасоводне мреже Србије и Хрватске. Иначе, „хрватски одвојак“ треба да буде дугачак 100 километара и да кошта 60 милиона евра., при чему би две стране трошкове градње сносиле по пола.

       „Хрватски одвојак“ ће бити власништво заједничке фирме Гаспрома и Plinacro.

       Гаспром се на овај начин фактички враћа на хрватско тржиште јер је Загреб гас до краја 2012. куповао преко италијанске фирме Eni.

       Руски гигант је преко посредника већ потписао споразум са хрватском Петрокемијом о испоруци 130 милиона кубних метара „плавог горива“ која ће сваку хиљаду „кубика“ плаћати око 400 долара - 20 одсто јефтиније него Италијанима.

       Гаспром је у Загребу већ основао компанију Gazprom Neft Balkan и има намеру да на територији Хрватске сагради две електране на гас и да у тој земљи продаје и струју.

       У Загреб је, иначе, стигао шеф Гаспрома Алексеј Милер који ће преговарати са Весном Пусић и Ивом Јосиповићем.  

       Гаспром и даље ради на томе да Европа унија Јужном току да статус „пројекта од европског значаја“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари