Глатко одбијен предлог Украјине да «Јужни ток» заобиђе Балкан

У СОЧИЈУУ ПРИСУСТВУ ПУТИНА

СВЕЧАНО ПОТПИСАН УГОВОР АКЦИОНАРА «ЈУЖНОГ ТОКА»

Скарони, Проглио, Путин, Милер и Швагер

  • Потписе на уговор су – у присуству руског премијера Владимира Путина - ставили: први човек Гаспрома Алексеј Милер, генерални менаџер ЕНИ Паоло Скарони, генерални директор EdF Анри Проглио и председник надзорног савета Wintershall Харалд Швагер

  • МИЛЕР: «Улазак у конзорцијим који ће градити «Јужни ток» двеју великих енергетских компанија из Француске и Немачке – речито сведочи да водеће земље ЕУ овај пројекат самтрају и благовременим и неопходним

  • Почетак градње планиран је за почетак 2013. године. Оквирна цена пројекта је 15,5 милијарди евра. Од те суме, 10 милијарди ће «појести» део трасе испод површине Црног Мора, а остатак (5,5 милијарди) – копнени

  • «Јужни ток» треба да има четири «линије» чија би годишња пропусна моћ (сваке) била  по 15,57 милијарди кубних метара гаса. Прва од њих требало би да «проради» у децембру 2015. године, а гасовод треба да оствари пуни капацитет (63 милијарде кубних метара) до 2018. године

     РУСКИ енергетски концерн Гаспром (5о одсто акција) потписао је са својим европским партнерима – италијанском компанијом ЕНИ (20 одсто) , француском EdF (15 одсто) и немачком Wintershall (15 одсто) – уговор о сувласништву у компанији South Stream Transport која релизовати пројекат гасовода „Јужни ток“ који ће цевима испод Црног Мора повезати обале Русије и Бугарске.

     Уговор је свечано потписан у руском црноморском летовалишту Сочи, у оквирима Инвестиционог форума који се традиционално одржава у том граду. Потписе на уговор су – у присуству руског премијера Владимира Путина - ставили: први човек Гаспрома Алексеј Милер, генерални менаџер ЕНИ Паоло Скарони, генерални директор EdF Анри Проглио и председник надзорног савета Wintershall Харалд Швагер.

     Приликом потписивања уговора, Милер је рекао: «Улазак у конзорцијим који ће градити «Јужни ток» двеју великих енергетских компанија из Француске и Немачке – речито сведочи да водеће земље ЕУ овај пројекат самтрају и благовременим и неопходним. «Јужни ток» неће, међутим, само обезбедити још једну трасу безбедног и континуираног дотока руског гаса у Европу, него ће и бити мочни импулс економског развоја земаља Централне и Југоисточне Европе».

     Швагер је, у име своје компаније, да ће партнери у пројекту заједничким снагама учинити извеснијим и поузданијим снабдевање гасом поготово земаља Југоисточне Европе.

     Овај уговор међу акционарима – оценио је Проглио – биће угаони камен целог пројекта «Јужни ток» и на том пројекту ће најбоље видети све предности партнерства међу четири најкрупнија светска играча у облaсти енергетике.

     - ЕНИ је дугогодишњи партнер Русије и Гаспрома. Ми имамо богато искуство рада у гасној индустрији и у сарадњи са Гаспромом поводом гасовода «Плави ток». Улазак у пројекат EdF и Wintershall само је нови корак на путу консолидације партнерских односа између Европе и Русије – додао је Скарони.

     Према пројекту, «Јужни ток» треба да има четири «линије» чија би годишња пропусна моћ (сваке) била  по 15,57 милијарди кубних метара гаса. Прва од њих требало би да «проради» у децембру 2015. године, а гасовод треба да оствари пуни капацитет (63 милијарде кубних метара) до 2018. године

     Почетак градње планиран је за почетак 2013. године. Оквирна цена пројекта је 15,5 милијарди евра. Од те суме, 10 милијарди ће «појести» део трасе испод површине Црног Мора, а остатак (5,5 милијарди) – копнени.

     Полагање цеви испод Црног Мора за Гаспром и Русију има стратешки значај и не подлеже никаквим променама. То се показало и у Сочију. Коментаришући предлог председника Украјине, Виктора Јануковича, да се «Јужни ток» гради преко територије његове земље, заменик шефа Гаспрома, Валериј Голубјев, био је категоричан: «Украјина то одавно сугерише, али би то било економски незасновано и нерационално. Могућа траса би у том случају била: преко Крима, па де се код Евпаторије опет улази у Црно Море. А зашто све то радити кад је економски много исплативије да гасовод иде правом линијом на Европу?!»     

     Иначе, Милер је потврдио: «»Јужни ток» неће имати никаквих проблема ни са гасом ни са финансирањем. Већ имамо дугорочне финансијске аранжмане и потребне количине гаса у приправности».

     Да подсетимо, раније је извршни директор пројекта «Јужни ток» - Марсел Крамер – саопштио: «Према постигнутом договору, Од укупне количине гаса која ће се транспортовати «Јужним током» две трећине ће чинити гас који сада Европа добија преко Украјине».

     Једнако је индикативно да је руска државна агенција РИА Новости – управо на дан потписивања уговора у Сочију – објавила коментар са основном тезом: „Русији није потребан „Јужни ток“ по-кијевски“. Аутор, Марија Селиванова, оценила је: „Предлог Јануковича – да Русија одустане од „Јужног тока“ и да гради још један гасовод преко Украјине – тешко да може наићи на подршку Русије. Задатак који Русија решава „Јужним током“ управо је супротан: избећи ризике по-украјински при транспорту гаса у Европу!

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари