Европска комисија почела кампању против „Јужног тока“

„ГАСПРОМ“ У СОЧИЈУ СА ЗАПАДНИМ ПАРТНЕРИМА ПОТПИСУЈЕ УГОВОР О „ЈУЖНОМ ТОКУ“

Путин и Милер

  • Шеф «Газпрома» Алексеј Милер саопштио да ће се пројекат «Јужни ток» реализовати по плану

  • «Газпром» 16. септембра на инвестиционом форуму «Сочи-2011» планира да потпише акционарске споразуме да италијанским ENI, немачким Wintershall и француским EDF који су инистрани учесници пројекта South Stream, што само значи «гаранцију реализације пројекта»

  • Документ ће бити потписан, како је планирано, у присуству премијера Владимира Путина 

     ПРАВА траса «Јужног тока» капацитета 15,75 милијарди кубних метара годишње биће пуштена у рад најкасније до 2015. године. Шеф «Газпрома» Алексеј Милер тврди да ће се пројекат реализовати по плану. Међутим, власти Европе су почеле притисак без преседана на учеснике руског пројекта у корист Nabucco.

     Европска унија је саветовала Русији да се не меша у реализацију пројекта гасовода NABUCCO, изјавио је у четвртак  у Келну европски комесар за питања енергетике Гинтер Етингер, преноси Deutsche Welle. Брисел саветује Москви да не покушава да  помоћу «скупог гасовода» «South Stream» (траса гасовода ће проћи дном Црног мора из Русије према Европи) смета пројекту NABUCCO којим би гас у Европу текао маршутом која заобилази Русију - из Туркменије по дну Каспијског језера у Азербејџан и даље преко Турске коришћењем Транскаспијског гасовода.

     Етингер је упозорио Русију да не рачуна да ће помоћу «South Stream» «или неког другог политичког притиска на Ашхабад и Баку» натерети Европу да одустане од Транскаспијског гасовода Nabucco. Додао је: ако Москва то покуша, «лично ћу мање да верујем дугорочним гасним уговорима и у то да гас није политички инструмент».

     Европски комесар за енергетику поручује да ће земље ЕУ повећати куповину гаса из Русије само у случају ако удео «Гаспрома» на европском енергетском тржишту (као и зависност ЕУ од руских енергената) буде смањен. А то, по његовом мишљењу, није могуће без NABUCCO.

     Однедавно Европска Комисија претендује на статус главног преговарача са Русијом о условима извоза гаса, а такође и са другим земљама о изградњи NABUCCO. Етингер тренутно активно лобира тзв. политику којој је сам дао назив «speaking with one voice», где ће све земље еврозоне усаглашавати услове куповине гаса и нафте из земаља које нису у ЕУ, чак ће представници Европске kомисије присуствовати комерцијалним преговорима са испоручиоцима енергената.

     «Газпром» 16. септембра на инвестиционом форуму «Сочи-2011» планира да потпише акционарске споразуме да италијанским ENI, немачким Wintershall и  француским EDF који су инистрани учесници пројекта South Stream, што само значи «гаранцију реализације пројекта». Документ ће бити потписан, како је планирано, у присуству премјера Владимира Путина.

     Милер и Фелеги о «Јужном току»

     У седишту «Гаспрома» у Москви срели су се председник Управе највећег светског енергетског концерна Алексеј Милер и министар за национални развој мађарске Тамаш Фелеги. Разговарали су о сарадњи Москве и Будимпеште у области гаса, посебно – о реализацији пројекта «Јужни ток».

     Како је званично објављено, Милер и Фелеги су се сложили да ће «Јужни ток» дати значајан допринос регионалне сарадње у југоисточној Европи

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари