„Страни агенти“ ће у Русији за свако скривање статуса „страни агент“ плаћати до 550 евра казне

КАЖЊАВАЊУ ЋЕ ПОДЛЕГАТИ И СТРАНИ МЕДИЈИ КОЈИ ДЕЛУЈУ КАО „СТРАНИ АГЕНТИ“

Фонд за борбу против корупције Алексеја

Наваљног добио заслужени статус

* Русија је истовремено обавезала новинаре, који присуствују јавним догађајима, да користе јасно видљиву ознаку чији изглед и садржај ће утврдити МУП у сарадњи са савезом новинара РФ. Ако ту ознаку буде користило лице које на то нема право – мораће да плати 20-30 хиљада рубаља казне

________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин потписао је закон којим се уводи новчана казна до 50 хиљада рубаља (око 550 евра) за садржаје и поруке у медијима, укључујући интернет медије, за удружења и организације са статусом „страни агент“ који се појаве без указивања на тај статус.

       За свако скривање статуса „страни агент“. Сваки пут.

       Оваква новчана казна за прекршаје у деловању страних агената омогућена је изменама у руском Закону о административним прекршајима.

       Кажњавању ће подједнако подлегати страни медији који обављају функције страног агента и руска правна лица унета у регистар страних  агената.

       Појединци ће за неистицање ознаке „страни агент“ плаћати новчане казн од 2 до 5 хиљада рубаља, а правна лица - од 40 до 50 хиљада рубаља.

       Русија је истовремено обавезала новинаре, који присуствују јавним догађајима, да користе јасно видљиву ознаку чији изглед и садржај ће утврдити  Министарство унутрашњих послова Русије у сарадњи са савезом новинара РФ.

       Ако ту ознаку буде користило лице које на то нема право – мораће да плати 20-30 хиљада рубаља казне. Замена ће бити: до педесет сати „друштвено корисног рада“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари