Шојгу: Украјинци за три дана имали до 3.700 погинулих - граде одбрамбене положаје на десној обали Дњепра

МОСКВА ЗБОГ УДАРА НА КАХОВСКУ ХИДРОЦЕНТРАЛУ ЗАТРАЖИЛА ХИТНО ЗАСЕДАЊЕ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН

Валериј Герасимов и Сергеј Шојгу

на украјинском фронту

* Министар одбране РФ Сергеј ШОЈГУ: За три дана украјинске офанзиве погинуо 71 руски војник, а 210 је рањено. Изгубили смо 15 тенкова, 9 борбених возила пешадије, 2 друга војна возила и 9 топова. Оружане снаге Украјине су за исто време изгубиле до 3,7 хиљада војника, 52 тенка, 207 оклопних возила, 134 друга возила, 5 авиона, 2 хеликоптера, 53 беспилотне летелице и 48 топова

* Војни експерт Владислав ШУРИГИН: У наредним данима могу се очекивати појачани напади украјинске армије са увођењем у борбу главнине резерви. Три недеље борби у функцији тражења слабих места у нашој одбрани нису им донеле ништа, па је могуће да ће кренути у напад не обазирући се на губитке. По класичној офанзивној шеми – са моћном ватром и бројчаном надмоћи на изабраном месту продора. Та тактика брзо сагорева резерве а неће им донети никакав стратешки успех

____________________________________________________________

          MИНИСТАР одбране РФ Сергеј Шојгу рекао је Украјину за своју дуго обећавану офанзиву  сконцентрисала велики број војника и много технике на различитим деловима фронта, али да је руска војска осујетила све нападе.

          „Непријатељ је заустављен, руски војници и официри показали су храброст и херојство у борбама. Непријатељ није остварио своје циљеве, претрпео је значајне и неупоредиве губитке“.

          Навео је да је у одбијању украјинске офанзиве током протекла три дана погинуо 71 руски војник, а да је још 210 рањено.

          Додао је да су Оружане снаге РФ такође изгубиле 15 тенкова, 9 борбених возила пешадије, 2 друга војна возила и 9 топова.

          Потом је указао: „Оружане снаге Украјине су за исто време изгубиле до 3,7 хиљада војника, 52 тенка, 207 оклопних возила, 134 друга возила, 5 авиона, 2 хеликоптера, 53 беспилотне летелице и 48 топова“.

          Руски министар је објаснио и због чега су Оружане снаге Украјине разориле део  хидроелектрана Каховскаја:

          „Ноћас је кијевски режим починио још један терористички злочин, дигао је у ваздух део конструкције хидроелектране Каховскаја. Пошто није постигао успех у офанзиви, Кијев намерава да пребаци јединице са херсонског правца у зону офанзивних операција. Непријатељ је почео и да гради одбрамбене положаје на десној обали Дњепра, што указује на његову намеру да овде пређе у дефанзиву“.

          У Москви је објављено да је РФ због удара на Каховску ХЕ затражила хитно заседање Савета безбедности УН.

          Притом је указала и да су Украјинци знатно повећали испуштање воде из Дњепропетровске ХЕ, што сведочи о унапред испланираној саботажи великих размера.

          Засад је нејасно шта ће украјинска дефанзива укључивати.

          Укри су у јучерашњем налету били заузели већи део важног насеља Новодоњецкое, али су Руси – лакше него што су очекивали - повратили контролу над њим.

          Војни експерт Владислав Шуригин сматра да се у наредним данима могу очекивати појачани напади украјинске армије са увођењем у борбу главнине резерви:

           „У садашњим околностима, улози за Украјинце и њихове западне протекторе толико су велики да ће се јединице Зеленског борити као они који немају шта да изгубе. Три недеље борби у функцији тражења слабих места у нашој одбрани нису им донеле ништа, па је могуће да ће кренути у напад по сваку цену, не обазирући се на губитке, не би ли пробили линију фронта. По класичној офанзивној шеми – са моћном ватром и бројчаном надмоћи на изабраном месту продора. Та тактика брзо сагорева резерве, а неће Украјинцима донети никакав стратешки успех“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари