Русија неће продавати нафту земљама које стану иза плафон-цене коју намеће Запад

Г-7, АУСТРАЛИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА УТВРДИЛЕ СВОЈУ МАКСИМАЛНУ ЦЕНУ – 60 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ

Смрзнути Џек Николсон у филму "Сијање"

* Михаил УЉАНОВ, стални представник Руске Федерације при међународним организацијама у Бечу: „Од ове године Европа ће живети без руске нафте

* Заменик председника руског Савета безбедност – бивши председник РФ Дмитриј Медведев – на западни покушај максимирања цене руске одговорио  објављивањем сцене  из познатог америчког филма са замрзнутим Џеком Николсоном. Додао јој је свој кратки пропратни текст: „Коначно смо донели одлуку о плафон-цени за руску нафту“

________________________________________________________

       РУСИЈА ће престати да испоручује нафту европским земљама због наметања горње границе цена од стране Европске уније (ЕУ) - изјавио је Михаил Уљанов, стални представник Руске Федерације при међународним организацијама у Бечу.

        „Од ове године Европа ће живети без руске нафте. Москва је већ јасно ставила до знања да неће испоручивати нафту оним земљама које подрже ценовни антитржишни плафон“, нагласио је Уљанов.

       Упркос томе, додао је, што ће ЕУ ускоро „оптужити Русију да користи нафту као оружје“.

       Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао да Москва неће прихватити ограничење цене руске нафте. А да ће касније, али убрзо, бити објављено како ће то „неприхватање“ реално функционисати.     

       Земље Г7 и Аустралија су се 2. децембра договориле да од 5. децембра максимална цена руске нафте буде 60 долара по барелу.

       Истог дана су то исто формално учиниле и земље ЕУ.

       Колумниста америчког листа The National Interest Метју Меј је 29. новембра оценио да би увођење горње границе цене руске нафте могло да има негативне последице по Запад, као и да промени однос снага у економској конфронтацији са Москвом. Осим тога, таква иницијатива ће довести до економске мултиполарности, што је неповољно за САД, упозорио је.

       Владимир Путин је још у октобру рекао да Москва неће деловати супротно здравом разуму и снабдевати друге земље енергентима по ценама које саме одређују.

        Заменик председника руског Савета безбедност – бивши председник РФ Дмитриј Медведев – на западни покушај максимирања цене руске одговорио је објављивањем сцене  из познатог америчког филма са замрзнутим Џеком Николсоном.

       Додао јој је свој кратки пропратни текст: „Коначно смо донели одлуку о плафон-цени за руску нафту“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари