Русија мења законодавство: И појединци ће морати да се региструју као „страни агенти“

ПОД УДАРОМ ЋЕ БИТИ И ОНИ КОЈИ ЗА СВОЈЕ „АКТИВНОСТИ“ ПРИМАЈУ НОВАЦ ПРЕКО ПОСРЕДНИКА

* Измене ће извршити у свом административном, изборном, радном и кривичном законодавству. Појавиће се и формулације „лице које обавља функције страног агента“ и „лице повезано са  особом које делује као страни агент “

______________________________________________________________

       РУСИЈА је већ више „невладиних организација“ финансираних са Запада, које се на њеној територији овако или онако баве политиком, приморала да се пререгиструју као „страни агенти“. Потом је неке прогласила и за непожељне.

       То је био први корак или – прва фаза.

       Сада је комисија горњег дома њеног парламента (Савета федерације) за заштиту државног суверенитета предложила да се и појединци који се баве политичким активностима, или прикупљањем информација у војно-техничкој сфери, а истовремено добијају страну финансијску потпору, прогласе за „стране агент“.

       Председник те комисије, Андреј Климов, изјавио је да се у њој о таквим појединцима разговарало уз учешће представника надлежних министарстава и ресора и стручњака.

       Према његовим речима, уследиће пакет закона у којима ће бити прецизирано да ће за стране агенте бити проглашавани и они који за такве активности примају новац из иностранства било директно било преко посредника.  

Многи су уверени да је Михаил Горбачов овакав жиг

заслужио више од било кога у Русији

       Исти третман ће имати „и друга имовинска или организациона и методолошка помоћ из иностранства“.

       Климов је најавио да ће Русија – због „појединаца страних агената“ - извршити и неопходне измене у свом административном, изборном, радном и кривичном законодавству.

       Појавиће се формулације „лице које обавља функције страног агента“ и „лице повезано са особом која делује као страни агент “.

       Русија ће – како је нагласио Климов – настојати да све ове измене унесе у своје законе пре наредних парламентарних избора.

       Председник Русије Владимир Путин у децембру 2019. године потписао је закон о „страним агентима“ међу медијима који делују у Русији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари