Рогозин: Месец ћемо освајати са Кинезима и још некима, а не са Американцима

ОБЈАСНИО ДА НАСА РУСИЈИ У СВОМ ПРОГРАМУ GATAVAY НУДИ „НЕЗНАТНУ УЛОГУ“

* Дмитриј РОГОЗИН: Оно што нам нуде САД своди се све на оно: Вук каже зецу „Зеко, дођи сутра у девет у јутро, да те поједем! " – А он му узвраћа: "Вуче, могу ли да не дођем?" - "Можеш! Онда ћу те прецртати са списка!"

______________________________________________________

       ДМИТРИЈ Рогозин, директор Росмосмоса, свемирске агенције Русије, објавио је да његова земља није заинтересована за учешће у америчком пројекту стварања лунарне орбиталне станице Gatavay.

       Упркос томе што је његова агенција 2017. поводом тог пројекта са НАСА потписала споразум.

       Навео је и нагласио: „ Према његовим речима, одељење је више пута изразило спремност да се придружи програму, ако би се рад низао по узору на Међународну свемирску станицу.

       „Ово што НАСА сада покушава да уради поводом Месеца је амерички пројекат са ограниченим учешћем спољних партнера. Нама нуде недовољно значајну улогу. За то нисмо заинтересовани. Били бисмо да се нуде равноправни односи и сарадња као поводом Међународне космичке станице. <...> Овако, све се своди на оно: Вук каже зецу: „Зеко, дођи сутра у девет у јутро, да те поједем! " – А он му узвраћа: "Вуче, могу ли да не дођем?" - "Можеш! Онда ћу те прецртати са списка!".

       Рогозин је истовремено указао да Русија има свој програм истраживања Земљиног  сателита и да већ води консултације са међународним партнерима, пре свега са Кином, о азједничком отварању научне базе на Месецу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари