Рођендан Достојевског у Новгороду са представом «Идиот» у режији Иване Жигон

ИВАНА ЈЕ ПОВОДОМ РОЂЕНДАНА ВЕЛИКОГ ПИСЦА ПОСЕТИЛА ПОТОМКЕ ДОСТОЈЕВСКОГ У С. ПЕТЕРБУРГУ

Са потомцима Фјодора Достојевског

* Занимљив је био и сусрет Иване Жигон са хором Светог Јована Дамаскина у Владимирској цркви – преко пута музеја Достојевског. Диригент хора Ирина Болдишева је однеговала више од хиљаду деце која у Петербургу данас певају и српске духовне и народне песме о Космету

_________________________________________________________

          ПОВОДОМ рођендана Фјодора Достојевског у Новгороду се приказује ревијал представа по романима великог писца већ 27 година. Овога пута Србија је имала свог представника.

          Ивана Жигон као режисер представе “Идиот” остварене у националном театру «Максим Горки» у Минску, са трупом овог театра боравила је у Великом Новгороду. Најмасовнију представу на читавом фестивалу, који није такмичарског карактера – чекала је препуна сала која је ансамбл испратила овацијама.

          У представи  “Идиот” учествује око 40 глумаца, траје више од три сата и многи је доживљавају као културни феномен.

          Управо млади су најчешћи посетиоци ове представе у Минску и поздрављају јунаке Достојевског усклицима и овацијама. То је и сада чинило атмосферу на представи, одиграној у сали Државне филхармоније у зидинама најстаријег руског Кремља.

          Ивана Жигон је поводом рођендана Достојевског посетила и потомке Достојевског у Санкт Петербургу.

          Занимљив је био и сусрет Иване Жигон са хором Светог Јована Дамаскина у Владимирској цркви – преко пута музеја Достојевског. У тој цркви се Фјодор Михајловић молио током последње деценије свог живота.

          Диригент овог хора Ирина Болдишева је током вишедеценијске посвећености однеговала више од хиљаду деце која у Петербургу данас певају и српске духовне и народне песме о Космету, јер је Ивана своје Косовске божуре побратимила са хором Светог Јована Дамаскина још 2007. године.

          https://srbratstvo.ru/rodjendan-dostojevskog-u-novgorodu-sa-ivanom-zigon...

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари