Путин: Долази нова ера у светској историји – динамично ће се развијати само суверене земље

УПОЗОРИО ДА ЈЕ УНИПОЛАРНИ АМЕРИЧКИ ПОРЕДАК – КОЧНИЦА ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ

* Владимир ПУТИН: И на националном и на глобалном нивоу појављују се темељи и принципи хармоничног, праведнијег, социјално оријентисаног и безбедног светског поретка, алтернативног постојећем

* Сергеј ЛАВРОВ: Москва се неће радовати европским проблемима у енергетском сектору, али се неће ни превише секирати. Мислим да није у њиховом интересу да потпуно раскину све везе са нама и да пређу на течни гас, који Американци покушавају да им наметну, а ми ћемо се без последица преоријентисати на друга тржиштва

________________________________________________________

       У СВЕТСКОЈ историји настаје нова ера, када ће само суверене државе моћи да обезбеде динамичан економски раста - изјавио Владимир Путин

       Говорећи на форуму „Снажне идеје за ново време“, додао је:

       „Колико год западне и такозване наднационалне елите тежиле очувању постојећег поретка ствари, долази нова ера у светској историји. И само ће истински суверене државе моћи да осигурају високу динамику раста, постати пример другима у стандардима и квалитету живота, заштити традиционалних вредности и високих хуманистичких идеала, са моделима развоја у којима човек постаје не средство, већ највиши циљ“.

       Руски лидер је нагласио да „револуционарне трансформације“ добијају на замаху и снази, а да су промене неповратне:

       „И на националном и на глобалном нивоу појављују се темељи и принципи хармоничног, праведнијег, социјално оријентисаног и безбедног светског поретка, алтернативног постојећем“, додао је он.

       Шеф руске државе посебно је нагласио да је униполарни светски поредак који је постојао до сада кочница развоја цивилизације.

       У овом контексту је изнео мишљење да Запад не може да понуди свој модел будућности, а да је модел тоталне доминације неправедан.

       Руски председник је 17. јуна изјавио да је ера униполарности коју су предводиле Сједињене Државе у међународној арени завршена.

       Истог дана, руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов рекао је да извори тренутне кризе у свету леже у паду америчкоцентричног модела светског поретка.

       Ако европске земље одбију руске енергенте, Русија ће се преоријентисати на друга тржишта „без озбиљних губитака“ – рекао је Сергеј Лавров.

       Шеф руске дипломатије је у интервјуу РТ указао да у свету постоји стабилна потражња за руским енергентима.

       Лавров је потврдио спремност Русије да покрене гасовод Северни ток 2 за који је рекао да је „под притиском“.

       Али и предочио да је 50 одсто гаса, која му је била намењена, већ резервисана за руску домаћу потрошњу, како за грејање, тако и за хемијску индустрију и за друге индустријске гране“.

       Према Лавровљевим речима, Москва се неће радовати европским проблемима у енергетском сектору, али се неће ни превише секирати:

       „Мислим да није у њиховом интересу да потпуно раскину све везе са нама и да пређу на течни гас, који Американци покушавају да им наметну“.

       Читаоци немачког листа Die Welt затражили су од немачке владе да пусти у рад гасовод Северни ток 2.

       Скренули су пажњу на бесмисленост санкција које је против Русије увео Запад.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари