Пономарјова: Москва се мора борити за своје стратешке савезнике – Србе

БиХ ОДАВНО „РАЗВИЈАЈУ“ БРИТАНЦИ, ЗАЈЕДНО СА АМЕРИКАНЦИМА – СВЕ СЕ ТО МОЖЕ ЗА СРБЕ ЛОШЕ ЗАВРШИТИ

Јелена Пономарјова

* Русија има само два савезника у Европи – Србију и Републику Српску... Почетак политичког прогона легитимног председника Српске Милорада Додика, који су покренули Англосаксонци, веома је лош сигнал. Волела бих да видим адекватан одговор на ово од стране Русије, која је један од гараната за мирно решење у БиХ

* Додик је један од оних ретких политичара који је искрено привржен Руској Федерацији и лично је подржавао Владимира Путина. Покушавају да га приведу кривичној одговорности за непоштивање исполитизованих одлука такозваног високог представника Кристијана Шмита, чију кандидатуру за ову функцију није одобрио Савет безбедности УН. Историја нас учи да не можете напустити своје савезнике. Морамо се борити за њих

* Економски и политички потенцијал Србије је већи, али су моралне и вољне могућности Републике Српске много веће. Зато са болом и узбуном посматрам развој ситуације и резултате Суда БиХ. Ако Милорад Додик буде осуђен и забрани му се бављење политичком делатношћу онда ће се отворити пут централизацији БиХ и добићемо агресивну антируску БиХ. То се не може дозволити ни у ком случају

_____________________________________________________________

           У ФOНДАЦИЈИ А.М Горчаков одржана је научна конференција посвећен апрелиминарним резултатима за текућу 2023. годину. Догађај су организовали Међународни институт за развој научне сарадње "МИРНАС", Системска стратешка анализа "ИСАН" и Оријенталистика Руске академије наука.

           У интервјуу Росијској газети, председница МИРНАС-а, професорка Катедре за упоредне политичке науке Универзитета МГИМО МИП-а Русије, докторка политичких наука Јелена Пономарјова говорила је о томе зашто је изузетно важно да се Москва бори за своје стратешке савезнике – Србе.

           - Један од највећих стручњака за људске страсти, Гистав Флобер, био је веома песимистичан по питању будућности - присетила се Пономарјова.

           Будућност је најгора ствар у садашњости, веровао је Флобер.

           - Овај израз сам запамтила с разлогом. Све процеси који су се дешавали ове и протеклих година на Балкану, могу дати негативан резултат у ближој и даљој будућности. Конкретно, БиХ одавно "развијају" Британци. Ту су активни и Американци. Почетак политичког прогона легитимног председника Републике Српске Милорада Додика, који су покренули Англосаксонци, веома је лош сигнал - истакла је Пономарјова.

           Рекла је да би вољела да види адекватан одговор на ово од стране Русије, која је један од гараната за мирно решење у БиХ.

           - Очекујем и активније деловање Москве. Милорад Додик је један од оних ретких политичара који је искрено привржен Руској Федерацији и лично је подржавао Владимира Путина. Вођа Срба, који је оружјем бранио своју државност, сада се налази у веома тешкој ситуацији. Покушавају да га приведу кривичној одговорности за непоштивање исполитизованих одлука такозваног високог представника Кристијана Шмита, чију кандидатуру за ову функцију није одобрио Савет безбедности УН, чиме се искривљује историјска истина. Историја нас учи да не можете напустити своје савезнике. Морамо се борити за њих - истакла је она.

           Пономарјова је нагласила да Русија има само два савезника у Европи – Србију и Републику Српску.

           - Економски и политички потенцијал Србије је већи, али су моралне и вољне могућности Републике Српске много веће. Зато са болом и узбуном посматрам развој ситуације и резултате Суда БиХ. Ако Милорад Додик буде осуђен и забрани му се бављење политичком делатношћу онда ће се отворити пут централизацији БиХ и добићемо агресивну антируску БиХ. То се не може дозволити ни у ком случају - истакла је Пономарјова.

           Председница МИРНАС-а је у позитивном контексту указала на победу коалиције "Александар Вучић – Србија не сме да стане" на изборима у Србији.

           - Српски лидер сада покушава да води уравнотежену политику, али је такође суочен са озбиљним притиском НАТО и ЕУ - приметила је Пономарјова.

           Прва фраза коју је изговорио после победе своје коалиције била је "Наш пут је пут европских интеграција".

           - Овај пут подразумева решавање ситуације око Косова и затварање питања придруживања антируским санкцијама. Не може се искључити да се Александар Вучић може наћи сам (без подршке Републике Српске) и приклонити Бриселу до 2025. године. Дакле, до "поништавања" Балканског фронта може доћи без икакве борбе за то са наше стране. Наравно, Руска Федерација има историјску подршку српском народу, али, као што знате, свако друштво мора бити организовано. Срби ће бити циљано уверавани да европски пут обећава светлу будућност и просперитет њиховој држави. У таквој ситуацији, Москва треба активније да ради у балканском правцу и да увек штити своје савезнике - закључила је Пономарјева.

           Извор: rg.ru

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари