Пољански: Француска по цену скандала спречила наступ представника «Гаспрома» у Савету безбедности УН

АМЕРИЧКИ ХЕЛИКОПТЕРИ ТОКОМ СЕПТЕМБРА САТИМА ЛЕТЕЛИ ИЗНАД ЗОНЕ ДИВЕРЗИЈА НА СЕВЕРНОМ ТОКУ

* Амерички лист The Wall Street Journal објавио је да су гасоводе Северни ток-1 и Северни ток.2 оштећени у две експлозије, од којих се свака процењује на 500 кг ТНТ еквивалента

________________________________________________________

       ПРВИ заменик сталног представника Русије при УН, Дмитриј Пољански, изјавио је да је Француска, која председава у УН, направила скандал на седници Савета безбедности УН хитно сазваној због хаварија на Северном току-1 и Северном току-2.

       Према његовим речима, противници Москве нису очекивали да Русија - уместо оптужби - пружи непобитне чињенице, на крају се све свело на „баналан покушај да се ућутка званични представник Гаспрома Сергеј Купријанов.

       Пољански је објаснио шта се догодило:

       „Крај седнице остао је у сенци скандала у који је умешан стални представник Француске Никола де Ривијер. Кршећи норме и праксу Савета безбедности, није дозволио Купријанову да одговори на нетачне оптужбе на рачун своје компаније“,

       Амерички лист The Wall Street Journal објавио је да су гасоводе Северни ток-1 и Северни ток.2 оштећени у две експлозије, од којих се свака процењује на 500 кг ТНТ еквивалента.

       Дански званичници су рекли да су ти гасоводи оштећени у две експлозије, свака капацитета око 498 килограма ТНТ.

       Према Flightradar24, који прати летове авиона, амерички војни хеликоптери су редовно летели у зони несреће током септембра. Кружећи сатима изнад гасовода у близини данског острва Борнхолм.

       Директор руске Спољне обавештајне службе, Сергеј Наришкин, оценио је да су те експлозије «међународни терористички напад».

       Додао је да Русија има доказе да Запад «стоји иза овог злочина, иако покушава да сакрије праве организаторе и извршиоце».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари