Москва: Реконструкција Великог бала из 1899. посвећеног Пушкину

ГЛАВНИ СОЛИСТА БИО СВЕТСКИ ПРИЗНАТИ БАС-БАРИТОН СВЈАТОСЛАВ ГРАБОВСКИ

* Гости ове међународне манефестације стигли су из 18 земаља: Јерменије, Белорусије, Буркине Фасо, Вијетнама, Италије, Казахстана, Кине, Киргистана, Марока, Мозамбика, Монголије, Пакистана, Србије, Словачке, Таџикистана, Узбекистана, Хрватске и Јужноафричке Републике

_________________________________________________________________

          У ЦЕНТРУ Москве је одржана најављена на Петроградском међународном економском форуму историјска реконструкција Великог бала из 1899. године посвећена стогодишњици рођења А.С. Пушкина (ове године у целом свету обележава се 225. годишњица рођења великог песника и писца).

          Почасни гости бала биле су звезде руског шоу бизниса – Павел Воља и Лјајсан Утјашева, Константин Ернст, Игор Верник, Ида Галич, Игор Бутман и многи други.

          Осим тога, у овом догађају учествовали су и Срби.

          Водитељи бала били су руски позоришни и филмски глумци Дмитриј Дјужев и Јекатерина Гусјева.

          Гости ове међународне манефестације стигли су из 18 земаља: Јерменије, Белорусије, Буркине Фасо, Вијетнама, Италије, Казахстана, Кине, Киргистана, Марока, Мозамбика, Монголије, Пакистана, Србије, Словачке, Таџикистана, Узбекистана, Хрватске и Јужноафричке Републике.

          У оквиру ове манифестације одржана је и церемонија награђивања победника Међународног конкурска модних креатора и уметника за најбоље костиме јунака из Пушкинових дела, међу којима је било и на хиљаде младих из 23 државе чланице ЗНД, БРИКС, ЕУ и са афричког континента.

          Главни солиста овог великог културног догађаја био је светски признати бас-баритон Свјатослав Грабовски – феноменални представник музичке породице познатог руског композитора Бориса Васиљевича Грабовског, дипломант Академске музичке академије при Московском конзерваторијуму П.И. Чајковски.

          Веома успешна међународна музичка каријера Свјатослава Грабовског светли је пример очувања Русије као водећег културног интерпретатора и родоначелника великих традиција класичне музике, литературе, позоришта и балета.  

          Свјатослав Грабовски и даље је незамењив учесник пројеката Норвешког позоришта за оперу и балет, Националног оперског позоришта у Бергену, Међународног оперског фестивала у Ослу, као и пројекта Олимпијска уметност.

          На Пушкинском балу, који се организује у Русији, приметан је веома срдачан пријем талентованих учесника из неколико десетина страних држава.

           Оперу Александра Грибоједова „Тешко паметном“ отпевао је добитник међнародних награда Андреј Грабовски (он је 2023. године у петроградском студију снимио албум песама међу којима и многе на текст А.С. Пушкина).

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари