Америчко-руски односи под Трампом стигли до хладног рата, под Бајденом ће доћи до – леденог рата

БРИТАНСКИ ЛИСТ DAILY EXPRESS УПОЗОРАВА ДА РУСИЈА И САД МОГУ ПОЧЕТИ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ

Прамац "Адмирала Виноградова" који се

усмерио према америчком разарачу

* У Црном и Јапанском мору ових дана једне другима „проверавале нерве“ посаде два америчка разарача и два руска војна брода

* Трампова администрација спрема санкције и против Министарства одбране Русије и војних фабрика и научних института у његовом саставу

* Утицајни руски сенатор Алексеј ПУШКОВ, који је и признати спољнополитички експерт оценио: „Трампова администрација одлази, али и даље настоји да нанесе Русији што више штете. Претпостављам да ће Бајден наставити тај курс са још већим жаром. Велики су изгледи да ћемо добити ледени рат“

________________________________________________________________

       ПО ВЕЋИНИ процена и прогноза, са уласком Џоа Бајдена у Белу кућу уследиће даље погоршавање америчко-руских односа.

       А убрзано су се погоршавали и током две последње године владавине Доналда Трампа. Чак и последњих дана када актуелни амерички председник има све више разлога да „пакује кофере“.

       Дозволио је да разарач „Џон Мекејн“ уђе у територијалне воде Русије у Јапанском мору – у Заливу Петра Великог. Под изговором да тако обезбеђује „слободу пловидбе“.

       Не противи се намери својих ресорних министарстава да против 28 руских правних лица – због сарадње са војно-одбрамбеним комплексом Кине – уведу санкције.

       Не противи се ни слању – вероватно десети пут за последњих неколико година – разарача „Доналд Кук“ у Црно море. Ради `чачкања Крима` и демонстрације подршке Украјини.

       Оба америчка разарача морала су да се суоче са руским војним бродовима. „Џон Мекејн“ је наспрам себе имао руски велики противподморнички брод „Адмирал Виноградов“ чији капетан је отворено запретио да ће прамцем ударити у „Мекејна“ ако одмах не напусти територијалне воде Руеије.

       Американци су се повиновали, а британски лист Daily Express поводом ова два инцидента је оценио да се повећава ризик да САД и Русија започну трећи светски рат.

       У Москви не иду до новог светског рата, али рачунају са даљим погоршавањем и затезањем односа са Вашингтоном.

       Утицајни руски сенатор Алексеј Пушков, који је и признати спољнополитички експерт, изјавио је да су САД  и Русија сада у хладном рату и проценио да ће ће се односи две земље изродити у „ледени рат“.

       Чак је указао: „Трампова администрација одлази, али и даље настоји да нанесе Русији што више штете. Претпостављам да ће Бајден наставити тај курс са још већим жаром. Велики су изгледи да ћемо добити ледени рат“.

       Пушков је имао у виду и чињеницу да се међу поменутих руских 28 правних лица налази и Министарство одбране РФ са више познатих војних фабрика, укључујући произвођаче авионских мотора и хеликоптера, и института.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари