У Јужној Африци жене пред добијањем права да имају више мужева

ИНИЦИРАНА ПОЛИАНДРИЈА ИЗАЗВАЛА БУРНУ ПОЛЕМИКУ – ПОЛИГАМИЈА ВЕЋ У ЗАКОНУ

* Професор Колис МАЧОКОА: „Афричка друштва нису спремна за истинску равноправност. Ми не знамо шта да радимо са женама које не можемо да контролишемо"

* Противници су уверени да је то супротно афричкој традицији и да ће потенцијално створити кризу самоидентификације код деце која неће знати ни чије ће презиме носити

_____________________________________________________

       ЈУЖНОАФРИЧКО Министарство унутрашњих послова предложило је озакоњење полиандрије, облика породичних односа у којима једна жена може имати више мужева.

       Идеја је изазвала живу јавну полемику.

       Породични закон у Јужној Африци један је од најлибералнијих на свету. У тој земљи су легализовани и хомосексуални односи и полигамија - породица у којој један мушкарац има неколико жена.

       Присталице предлога тврде да се ради о стварној родној равноправности.

       Полиандрија ће спасити породицу за мушкарце који пате од импотенције или неплодности - други мушкарци ће преузети одговорност за задовољство жене и зачеће.

       Противници су уверени да је то супротно афричкој традицији и да ће потенцијално створити кризу самоидентификације код деце која неће знати чије ће презиме носити.

       Отворило се и питање: да ли ће супруга морати да плати откупнину за своје мушкарце.

Муса Мселеку са својим супругама

       Професор Колис Мачокоа специјалиста за ово питање наглашава:

       „Афричка друштва нису спремна за истинску равноправност. Ми не знамо шта да радимо са женама које не можемо да контролишемо."

       Мачоко је истраживао полиандрију у својој земљи рођења - суседном Зимбабвеу.

       Разговарао је са 20 жена и њихових  45 ко-мужева:

       „Полиандрија, зато што је одбацују делови друштва, била је приморана да пређе у илегалу. Тајновитост је слична оној код масона. Кад се суоче са неким кога не познају или коме не верују, они чак и поричу да такав брак постоји. Све из страха од одмазде и прогона“, рекао је он.

       Према његовим речима, жена има моћ да одстрани ко-мужа ако верује да дестабилизује њене друге везе. Неки мушкарци су на статус ко-мужа пристајали из љубави, а неки због  неплодности - да би жена могла да има децу.

       Међу противницима полиандрије је и лидер опозиционе Афричке демохришћанске странке (АЦДП), велечасни Кенет Мешое, који сматра да би она „уништилоадруштво".

       „Доћи ће тренутак кад ће неки од мушкараца рећи: 'Проводиш највише времена са тим мушкарцем, него са мном' - и доћи ће до сукоба између те двојице мушкараца", додао је он.

       Лидер Исламске партије Ал Џамах Ганијеф Хендрикс је рекао:

       „Можете да замислите, кад се роди дете, да ће бити потребно много више ДНК тестова да се установи ко је отац."

       Бизнисмен и телевизијска личност Муса Мселеку - који има четири супруге - међу онима је који се најгласније противе полиандрији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари