Запорошка област се спрема да руски прогласи својим „државним језиком“

ПЕСКОВ ПОТВРДИО ДА ЋЕ УКРАЈИНСКИ ОСТАТИ У УПОТРЕБИ У ДОНБАСУ

* Члан Главне војно-цивилне управо Владимир РОГОВ: „Руски је матерњи језик народа Запорошке области. Више од 80% становника региона руски сматра својим матерњим језиком, 100% га разуме, говори, пише и најчешће га користи у било којој делатности“

_______________________________________________________

       РУСКИ језик ће у блиској будућности добити статус државног у досадашњој Запорошкој области која се спрема да одржи референдум о укључивању у састав Руске Федерације.

        Ово је објавио Владимир Рогов, члан Главног савета њене војно-цивилне управе.

       „Руски је матерњи језик народа Запорошке области. Више од 80% становника региона руски сматра својим матерњим језиком, 100% га разуме, говори, пише и најчешће га користи у било којој делатности. Руски језик се већ де факто може сматрати државним језиком, де јуре ће добити тај статус у блиској будућности“, прецизирао је Рогов.

       Додао је да ће постојати два државна језика: руски и украјински јер ће власти омогућити људима да говоре на свом језику:

       „Наш главни задатак је да омогућимо људима да живе нормално и да не осећају нелагоду и да се не суочавају са забранама и угњетавањима због језика, што се дешавало свих протеклих 30, а посебно последњих осам година у Украјини“.

       Рогов је подсетио да је кијевски режим забранио руски као званични језик у региону након државног удара у Украјини 2014. године.

       Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да ће украјински језик остати државни језик на ослобођеним територијама Донбаса.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари