Wirtualna Polska: Украјина удара главом у руски зид, Руси ће на пролеће кренути на Кијев

СВЕДОЧЕЊЕ ПОЉАКА СЛАВОМИРА ВИСОЦКОГ КОЈИ СВОЈИМ ОЧИМА ПОСМАТРА УКРАЈИНСКИ РАТ

Славомир Висоцки

* „За Украјинце нема успеха. Расположење је лоше. Надали су се да ће успети да покрену ефикасну контраофанзиву. Међутим, нису успели да дођу ни до прве линије одбране Руса. Људски губици на украјинској страни су огромни. Све је много горе него што се обично замишља“

* „У старом делу лавовског гробља има око 100 војничких гробова, неки су из 2014. године. У новом делу - више од 600. У граду са популацијом од око 700 хиљада људи било је, дакле, око 700 сахрана повезаних са ратом у Донбасу. У селима је та пропорција веома различита. Када се возим кроз њих, видим гробља и дуж улица. У сваком од њих су десетине нових гробова. На једном од харковских гробља има више од две хиљаде гробова војника“

* „У Лавову се мушкарци за фронт лове по целом граду. Људе одводе са градилишта, из кафића. Недавно сам гледао на аутобуској станици у Лавову како пет полицајаца проверава све који су желели да напусте град. Из једног аутобуса су извели осам људи“

* „Многи проблеми Кијева са мобилизацијом повезани су са Бахмутом који је био машина за млевење меса. У том граду су на украјинској страни  били губици као за време Варшавског устанка“

_________________________________________________________

         ПОЉСКИ портал Wirtualna Polska (wp.pl) објавио је интервју са Славомиром Висоцким, Пољаком који редовно путује у Украјину.

         „Губитак живота тамо је огроман. Западна ратна техника гори као шибице. Све је много горе него што се обично замишља. Већ дуже време се упозорава да Украјина, покушавајући да нападне, удара главом о зид“, указао је Славомир.

         Недавно је посетио Авдејевку и испричао колико је тамо тешка ситуација:

         „Да нисмо отишли ​​тамо, ти људи би умрли од глади. Друге помоћи нема. До 2014. године у граду је живело више од 40 хиљада људи. Ту је била једна од највећих коксара Донбасу. Град није потпуно уништен, али је напуштен. Остали су само стари људи у кућама као из хорор филма. Сада тамо живи можда 200 људи. Једина помоћ коју добијају је помоћ од нас“.

         Висоцки је навео да се тада први пут нашао близу Доњецка и посведочио:

         - Ситуација тамо је веома тешка. За Украјинце нема успеха. Расположење је лоше. Надали су се да ће успети да покрену ефикасну контраофанзиву. Међутим, нису успели да дођу ни до прве линије одбране Руса. Људски губици на украјинској страни су огромни. Све је много горе него што се обично замишља“.

         Висоцки је навео да је недавно пребројао „нове гробове у Лавову“:

         - У старом делу гробља има око 100 војничких гробова, неки су из 2014. године. У новом делу - више од 600. У граду са популацијом од око 700 хиљада људи било је, дакле, око 700 сахрана повезаних са ратом у Донбасу. У селима је та пропорција веома различита. Када се возим кроз њих, видим гробља и дуж улица. У сваком од њих су десетине нових гробова“.

         Посебно је указао: „На једном од харковских гробља има више од две хиљаде гробова војника. А на украјинској страни има и оних који се воде као нестали. Има и закопаних тамо где су изгинули. У Украјини се губици више не могу сакрити. Довољно је отићи и пребројати гробове на украјинским гробљима. Украјинска војска то такође види“.

         Висоцки је описао састанак од пре неколико дана, који је означио као емоционално трауматизирајући. Разговарао је са 60-годишњим мушкарцем, наредником у јединици маринаца који је био у подрумима Азовстаља. Провео је осам месеци у руском заточеништву, изгубио 30 кг и сада покушава да се што боље опорави.

         Он је Пољаку рекао: „Пре два месеца био сам пун оптимизма у вези Купјанска. Али сада једва држимо позиције. Колико још дуго? Не знам. Изгледа се да Руси чине све да стигну до Купјанска, одакле ће започети пролећну офанзиву“.

         Сам Висоцки  - упитан шта Украјинци који се боре на фронтовима мисле о руском одбрамбеном систему – био је кратак и јасан:

         „Ужаснути су. Они знају да је руска војска све проучила и све обезбедила, пажљиво се припремила. Руси имају веома добре инжињеријске јединице. Читаве чете су правиле бетонска утврђења у стилу Мажино линије. А постоје три или четири такве линије. Украјинци говоре да има пет руских мина по квадратном метру. Да се нема где корачити, а да не експлодира“.

         Он сведочи да је све мање оних који желе да бране Украјину:

         „У Лавову се мушкарци за фронт лове по целом граду. Људе одводе са градилишта, из кафића. Недавно сам гледао на аутобуској станици у Лавову како пет полицајаца проверава све који су желели да напусте град. Из једног аутобуса су извели осам људи“.

         Пољак додатно разјашњава:

         „Многи проблеми Кијева са мобилизацијом повезани су са Бахмутом који је био машина за млевење меса. У том граду су на украјинској страни  били губици као за време Варшавског устанка. Умирали су најискуснији, укључујући и оне који су се борили од 2014. године. Неискусни су у Бахмуту остајали у животу не дуже од четири сата“.

         Висоцки је навео пример познаника који је радио као главни финансијски аналитичар у највећој пословној банци у Кијеву:

         „Првог дана рата одвео је жену и дете из Лавова. Одмах се уписао у Оружане снаге Украјине, иако никада није служио војску. Није породицу видео више од годину и по дана. Није имао ни један дан  одмора. Годину дана провео је у рововима на белоруско-украјинској граници, а сада је пребачен у Купјанск, где копа ровове. Има нешто више од 40 година. Он је доказ да се Украјинци неће предати“.

         Висоцки је навео да се Руси надају да ће наредна зима бити сурова и да ће наредног пролећа кренути на Кијев, у уверењу да ће успети да принуде Украјину да се преда.

         Wirtualna Polska је објавила и ову његову прогнозу:

          «Рат ће трајати још неколико година. Ако Европа не буде помагала Украјини – њени губици биће још већи, а већ су огромни“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари