Варшава оптужује Шолцову Немачку да „покушава да створи нови Рајх“

ПОЉСКА ДИПЛОМАТИЈА: НЕМЦИ ЖЕЛЕ ДА ПОЉСКА ОПЕТ БУДЕ ПОДИЗВОЂАЧ РАДОВА ЊИХОВЕ ИНДУСТРИЈЕ

* Заоштравање формално почело од тога што је утицајни немачки политичар, лидер фракције Европске народне партије у Европском парламенту, Манфред Вебер, владајућу пољску партију ПиС назвао „непријатељем са којим се треба борити“

* Реагујући, заменик министра спољних послова Пољске Павел ЈАБЛОНСКИ рекао је: „Немачка има план да Европску унију претвори у централизовану државу. Не ради се о теорији завере, већ о званичном ставу. Вебер је управо признао да је влада Права и правде његов највећи непријатељ. Они желе да укину консензус у одлучивању у ЕУ и да Пољској наметну вољу Немачке и њених савезника“

_________________________________________________________

          „У БЕРЛИНУ желе да Пољској наметну вољу Немачке“ - овим речима је представник пољског Министарства спољних послова изразио огорчење читавим низом мера владе Олафа Шолца.

          Шта је у позадини? Зашто ово заоштравање прети потенцијално великим последицама целој Европској унији?

          До пољских парламентарних избора остало је мање од два месеца, а како се ближи датум гласања, реторика владајуће странке Право и правда (ПиС) све више се помера ка позиционирању Пољске као тврђаве под опсадом.

          Ако је раније ПиС била фокусирана на распаљивање русофобије, сада је у Варшави непријатељској Москви додат непријатељски Берлин.

          Сами Немци су дали повод за отпочињање антинемачке кампање у Пољској.

          Првих дана августа, утицајни немачки политичар, лидер фракције Европске народне партије у Европском парламенту, Манфред Вебер, изузетно је био непријатан према ПиС, назвавши је и „непријатељем са којим се треба борити“.

          Реакција пољских власти се показала толико оштром да је у њој тешко не видети дугогодишње непријатељство представника ПиС-а према Немачкој као таквој.

          „Имамо посла са опасним покушајем утицаја на пољске изборе. Манфред Вебер није требало да говори о борби против партије Права и правде јер тиме евоцира болне успомене из историје нашег народа. Ако Вебер има нешто да каже о владавини права, нека каже својим грађанима о ратној одштети“, рекла је посланица ПиС-а Јоана Боровјак.

          Имала је на уму захтев Пољске да јој Немачка исплати репарације за штету нанету током Другог светског рата.

          То је фикс идеја за пољску елиту од прошлог септембра, од које се не одустаје упркос недвосмисленом одбијању Берлина да предузме било какве кораке у том правцу.

          Заменик министра спољних послова Пољске Павел Јаблонски отишао је још даље, оптуживши Немачку да покушава да створи нови Рајх.

          „Немачка има план да Европску унију претвори у централизовану државу. Не ради се о теорији завере, већ о званичном ставу. Вебер је управо признао да је влада Права и правде његов највећи непријатељ. Они желе да укину консензус у одлучивању у ЕУ и да Пољској наметну вољу Немачке и њених савезника“.

          Пољске власти су за главну полугу немачких интереса у Пољској прогласиле опозициону партију Грађанска платформа, чији је лидер Доналд Туск био представљен као агент Москве у недавном документарцу Првог канала пољске телевизије.

          Сада је пољски премијер Матеуш Моравјецки, говорећи у Сејму, рекао: „Грађанска платформа свира у оркестру којим диригује господин Вебер. Зато ће слушати Вебера, слушаће Немце.”

          Све ово јесамо врх леденог брега иза којег се крију дубоке противречности између Пољске и Немачке.

          Пољске власти у последње време покушавају да воде суверену економску политику која је у супротности са немачким интересима. Пример је сукоб између Варшаве и Берлина око пољске луке Свиноујшће на острву Узнам које попола деле Пољска и Немачка.

          Пољска влада има амбицију да модернизује ту луку, а немачке власти су против, тврдећи да ће пољски планови острву нанети еколошку штету.

          У Варшави сматрају да је прави разлог немачког противљења сасвим други јерћ е развој Свиноујшћа смањити приходе суседног Хамбурга.

           Пољско Министарство спољних послова саопштило је да Берлин жели да на власт у Варшави доведе оне који ће Пољској „вратити улогу подизвођача индустрије Немачке и других земаља“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари