У УН почела да делује „Група пријатеља заштите Повеље Уједињених нација“

ЊЕНО ФОРМИРАЊЕ У МАРТУ ИНИЦИРАЛЕ РУСИЈА, КИНА, ИРАН, КУБА, БЕЛОРУСИЈА, ВЕНЕЦУЕЛА И СИРИЈА

* Стални представник РФ у Савету безбедности УН Василиј НЕБЕНЗЈА: „Уверени смо да ће наша група бити ефикасан форум за заштиту вредности које дели целокупно човечанство, а не само неки његов део. Позивамо све државе које су сагласне да је важно придржавати се Повеље УН да се придруже групи

__________________________________________________

       СЕДАМНАЕСТ земаља које су формирале „Групу пријатеља заштите Повеље Уједињених нација, започеле су деловање у свом седишту у Њујорку.

       Стални представник Русије при УН Василиј Небензја позвао је друге земље да се придруже новоформираној групи.

       Церемонија поводом почетка рада групе одржана је у холу испред сале за састанке Генералне скупштине УН.

       „Уверени смо да ће наша група бити ефикасан форум за заштиту вредности које дели целокупно човечанство, а не само неки његов део. Позивамо све државе које су сагласне да је важно придржавати се Повеље УН да се придруже групи“, рекао је Небензја.

       Истакао је да су једностране санкције један од примера деловања мимо Повеље светске организације.

       Такође је критиковао уске групе држава које настоје да своја правила намећу другим земљама и да их мењају у свом интересу зависно од ситуације.

       „Морамо гласно да говоримо против оваквих негативних трендова“, нагласио је Небензја.

       Да би одбранила Повељу УН, Русија је у марту ове године, заједно са Белорусијом, Кином, Ираном, Кубом, Венецуелом и Сиријом, дистрибуирала писмо са иницијативом да се таква група створи у оквиру светске организације.

       Групи су се отад придружили Алжир, Ангола, Боливија, Камбоџа, Лаос, Никарагва, Свети Винсент и Гренадини, Палестина и Еритреја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари