У режији Запада: СБ УН није подржао укидање бонских овлашћења и скраћење Шмитовог мандата

ЗА ТЕКСТ РУСКО-КИНЕСКЕ-РЕЗОЛУЦИЈЕ ГЛАСАЛИ САМО ПРЕДСТАВНИЦИ ТИХ ЗЕМАЉА

* Против није био нико, представници осталих 13 земаља имали су инструкције да буду уздржани

* Амбасадор САД је рекао да су све чланице Управног одбора Савета за спровођење мира прихватиле агенду 5+2 за затварање ОХР-а, укључујући и Русију

* Представник Русије у Савету безбедности УН Дмитриј ПОЉАНСКИ: Москва жали због одлуке да се не подржи резолуција о укидању функције високог представника у БиХ, а именовање Кристијана Шмита без подршке СБ УН може угрозити Дејтонски споразум и погоршати политичко стање у БиХ

_____________________________________________________

       САВЕТ безбедности УН није прихватио резолуцију коју су предложиле Русија и Кина а којом би од 31. јула 2022-ге била укинула Канцеларија високог представника у БиХ (ОХР).

       За резолуцију су гласале само Русија и Кина.

       Осталих 13 чланица Савета безбедности било је суздржано.

       Нацрт резолуције образложио је представник  Кине. Навео је да је њен циљ да се сачувају суверенитет и незавиност БиХ и позвао чланице СБ УН да је подрже.

       Након тога је услиједило гласање на којен нико није био против.

       Амбасадори западних земаља су тврдили да циљ руско-кинеске иницијативе (резолуције)  није био споразум, а да је одлука ПИК-а о именовању Кристијана Шмита легитимна.

       Амбасадор САД је рекао да су све чланице Управног одбора Савета за спровођење мира прихватиле агенду 5+2 за затварање ОХР-а, укључујући и Русију.

       Представник Велике Британије објаснио је да је био суздржан да би спречио преурањено ускраћивње овлашћења високом представнику.

       Након гласања, Русија и Кина су изразиле жаљење што резолуција није усвојена јер сматрају да је Шмит нелегалан без потврде Савета безбедности УН.

       - Москва жали због одлуке да се не подржи резолуција о укидању функције високог представника у БиХ, а именовање Кристијана Шмита могло би да угрози Дејтонски споразум и погорша политичко стање у БиХ, изјавио је представник Русије у Савету безбедности УН Дмитриј Пољански.

       Нагласио је да Русија озбиљно схвата своју одговорност након рата у БиХ и да је убеђена да су мир и економска стабилност могући само уз Дејтонски споразум, уз једнак статус свих народа у БиХ са њеним територијалним интегритетом и суверенитетом.

       Пољански је истакао да је “пост-дејтонска” улога високог представника била оправдана, али да је БиХ 25 година касније потврдила да јој “не треба тутор”.

       “Последице одлуке о именовању Кристијана Шмита за високог представника у БиХ су непредвидиве и потенцијално опасне, јер се њима заобилази Савет безбедности”, нагласио је Пољански.

       Према његовим речима, Дејтонски споразум показао је да је улога Савета безбедности УН незамењива у именовању високог представника у БиХ.

       “Русија и Кина су одлучиле да предложе нацрт због ситуације у БиХ и генерално на Балкану”, поручио је Пољански.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари