У Амстердам авионом из Ј. Африке стигло 60 путника са „Омикроном“ – сви послати у изолацију

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА НАЛОЖИЛА ЗАТВАРАЊЕ ГРАНИЦА ЕУ ЗА СВЕ КОЈИ СТИЖУ СА „ЦРНОГ КОНТИНЕНТА“     

* Рим и Париз затворили аеродроме. У Немачкој, где је идентификован први заражени новим сојем, дозвољена само евакуација сопствених грађана из земаља са Југа Африке. А и они ће бити тестирани на вирус директно у ваздушним лукама непосредно по слетању

__________________________________________________________________

         ОД ВИШЕ од пет стотина путника који су прошле ноћи долетели у Амстердам из Јужне Африке - преко 60 je заражено новим сојем Ковид-19 који је СЗО у петак увече назвала „Омикрон“.

       Сви су упућени у двонедељни изолацију. Тако да је помало личило на хапшење.

       Та мутација корона вируса је изолована пре неколико дана, а неки виролози већ упозоравају да ће „Омикрон“ – с обзиром на број промена у РНК структури тог патогена - постати не само инфективнији од „Делта“ соја, већ и да ће имуни систем не малог броја људи пре њим бити немоћан.

       СЗО је затражила да се процене поводом „Омикрона“ доноце „хладне главе“. Међутим, у Бриселу су одлучили да овога пута делују муњевито.

       Европска комисија је већ позвала на затварање граница ЕУ за све врсте ваздушног саобраћаја са земљама јужног дела афричког континента.

       Наводно, само на „неколико дана“.

       Париз и Рим су отишли даље од тога па су своје аеродроме одмах затворили.

       У Немачкој, где је јутрос идентификован први заражени новим сојем (испоставило се да је становник покрајине Хесен), дозвољена је само евакуација сопствених грађана из земаља са Југа Африке. А и они ће бити тестирани на вирус директно у ваздушним лукама непосредно по слетању.

       Немачка, иначе, има више од 67 хиљада нових заражених  са „Делта“ сојем.

       Све који су успели да уђу у земљу пре пооштравања мера - проверавају као потенцијалне  носиоце вируса.

       Све без изузетака, а код кога се било шта открије – одмах се упућује у двонедељну изолацију.

       Зараженима је ускраћена слобода кретања. Они који су по хотелима -  не смеју да напуштају собу, храну ће им доносити особље хотела у антиепидемиолошкој опреми.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари