Токајев: На Алма-Ату се сручило шест напада најмање 20.000 екстремиста

ОТКРИО ДА СУ НАПАДАЧИ ИМАЛИ ЈЕДИНСТВЕНУ КОМАНДУ И ДА СУ НЕКИ СТРАНЦИ

* Бивши министар културе и информисања Јермухамет ЈЕРТИСБАЈЕВ: „Упечатљиве су размере овог покушаја државног удара, односно - оружане побуне. Овако нешто није било могуће извести без издајника у самом врху, посебно у врху служби за заштиту уставног поретка. Кампови за обуку постоје већ неколико година. Комитет за националну безбедност је периодично неутралисао ову или ону групу, али је ћутао о  бројним камповима за обуку у планинама

* Навео да је обезбеђење аеродрома Алма-Ате - 40 минута пре напада терориста – добило наредбу да се повуче и да престане да га обезбеђује

* На америчко нуђење помоћи Казахстану одреаговао високи функционер горњег дома руског парламента Алексеј ПУШКОВ: „Посаветовао их Казахстану да бежи од такве помоћи у супротном правцу. Американци су 20 годинапомагалиАвганистану, помогли су и Украјини у организовању државног удара, затим су дуго подржавали џихадисте у Сирији, па нудили „помоћ“ председнику Белорусије Лукашенку, а сада је, ево, на ред дошао Казахстан“

____________________________________________________________

       НА АЛМА-АТУ се сручило најмање шест таласа напада терориста у којима је учествовало најмање 20 хиљада екстремиста – изјавио је Касим Жомарт Токајев.

       Казахстански председник је такође навео да су „бандити и терористи били веома добро обучени и организовани“.

       Нагласио је да је њима командовано из једног центра.

       Токајев је такође указао да „један број нападача не говори језик Казаха“.

       Токајев још не нуди одговор на неизбежно питање – како су специјалне службе његове земље припрему оваквог напада могле „преспавати“. Понудио га је, међутим, бивши саветник првог председника земље Нурсултана Назарбајева, бивши министар културе и информисања Јермухамет Јертисбајев.

Касим-Жомарт Токајев

        „Упечатљиве су размере овог покушаја државног удара, односно - оружане побуне. Овако нешто није било могуће извести без издајника у самом врху, посебно у врху служби за заштиту уставног поретка“.

       Јертисбајев је још указао: „Кампови за обуку постоје већ неколико година. Комитет за националну безбедност је периодично неутралисао ову или ону групу, али је ћутао о  бројним камповима за обуку у планинама. Све ово је ужасан злочин против државе“.

       Према његовим речима, намера завереника је била уклањање Токајева са власти.

       Јертисбајев наводи да је обезбеђење аеродрома Алма-Ате  - 40 минута пре напада терориста – добило наредбу да се повуче и да престане да га обезбеђује.

       Казахстан је 2007. године преживео покушај државног удара у којем је главну реч имао бивши Назарбајевљев зет Архат Алијев.

       Али, то је био покушај дворског преврата.

       Тада је више од 300 запослених у Комитету за националну безбедност Казахстана отпуштено или завршило у затвору.

       Како се и могло очекивати, Американци су се – после почетне дезоријентисаности – укључили у „битку за Казахстан“.

       Њихов државни секретар, Ентони Блинкен, изјавио је да су снаге Казахстана потпуно у стању да саме смире ситуацију и да није било никаквог разлога да позивају у помоћ Колективне мировне снаге ОДКБ.

       Притом је позвао власти Казахстана да „поштују права учесника протестних акција“.

       Још је злобно додао: „Није јасно због чега је Казахстану била потребна било чија спољна помоћ. Поготово што му је историја показала: када ти Руси уђу у кућу – тешко их је натерати да оду“.

       Претходно је портпарол Стејт департмана Нед Прајс изјавио да је Бела кућа спремна да помогне Казахстану да реши сукоб са демонстрантима. А и у „борби против корупције“.

       На ово је одреаговао високи функционер горњег дома руског парламента Алексеј Пушков, рекавши и ово:

       „Посаветовао их Казахстану да бежи од такве помоћи у супротном правцу. Американци су 20 година „помагали“Авганистану, помогли су и Украјини у организовању државног удара, затим су дуго подржавали милитанте и џихадисте у Сирији, па нудили „помоћ“ председнику Белорусије Александру Лукашенку, а сада је, ево, на ред дошао Казахстан“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари