Time: Запад не жели победу Путина, али ни Кијева јер би уследила руска безгранична освета

THE HILL: ПЛАФОН ЗА РУСКУ НАФТУ ВЕЋ ИМА СИМПТОМЕ ИСТОРИЈСКОГ ФИЈАСКА ЗА САД И ЕУ

* „Зеленски стоји лицем у лице са претњом која се све ово време назирала далеко у позадини. А та претња – објавио је амерички лист - долази од његових добродушних западних пријатеља. У новембру се саветник Џоа Бајдена за националну безбедност, Џејк Саливан, састао са својим руским колегом ради поверљивог разговора

________________________________________________________

       УВОЂЕЊЕ ценовног плафона за руску  нафту донеће фијаско Сједињеним Државама и Европу, објавио је амерички лист The Hill.

       „Максимирање цене руске нафте већ има све симптоме долазећег историјског фијаска. Сада практично више нема слободне нафте на глобалном енергетском тржишту. Стога постоји велики ризик да ће после увођења ограничења цене нафте нагло скочити“, наглашава коментатор истог листа Питер Доран.

       И подсећа да су САД и њихови савезници летос „плафон“ сматрали елегантним решењем које смањује приходе Русије, али да се сада ситуација потпуно променила.

       „Горња граница од 60 долара по барелу је корисна за Русију, јер је цена производње руске нафте између 20 и 40 долара“, закључује аутор.

       The Hill наводи и да је заменик руског премијера Александар Новак упозорио земље G-7 и ЕУ да Москва неће извозити нафту у земље које ограничавају њену цену, ни по 60 долара по барелу, ни по било којој другој цени. Односно, да ће Русија радити само са онима који су поводом нафте и гаса спремни за тржишне услове.

       И писање америчког листа Time потврђује да су се на Западу узврпољили.

       Објавио је чланак чији је наслов узнемирио не само Кијев: „Путин не би требало да победи, али ни Зеленски не треба да побеђује превише“.

Демонстрације у Риму против

наоружавања Украјине

       „Ликујући Владимир Зеленски стоји лицем у лице са претњом која се све ово време назирала далеко у позадини. А та претња долази од његових добродушних западних пријатеља. У новембру се саветник Џоа Бајдена за националну безбедност, Џејк Саливан, састао са својим руским колегом ради поверљивог разговора“.

       Time наставља да је Саливан вероватно разговарао о „компромису“ који је Џо Бајден предложио након повлачења Руса из Херсона:

       „Обуздавање клијента“ је оно што велике силе раде да би избегле да буду увучене у смртоносни сукоб, у овом случају са Русијом, са супермоћним арсеналом... Ко жели да умре за Кијев? Или да се замрзне јер Русија смањује испоруке гаса Европи? Париз и Берлин су од првог дана сукоба покушавали да делују као посредници, али су до деветог месеца такође уморили“.

       Ево реченица које су нарочито узнемириле Кијев:

       „Победе Украјине могле би да изазову неограничену освету Русији, без обзира на цену, а реалност на фронтовима можда неће ићи у прилог Кијеву. Када се Руси повлаче на утврђене положаје, они имају користи од својих кратких „унутрашњих линија“, како је једном написао Клаузевиц. Теже је потиснути укопане трупе него надмудрити непријатеља који напредује на отвореном простору. Потребна је предност од 3 према 1 људству да би се савладале тенковске замке, бункери и скривена артиљерија. Зато је председник Бајден суптилно наговестио Зеленском да је време да започне разговор са Путином“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари