The Telegraph: Војни сукоб САД и Кине око Тајвана постаће – ноћна мора за целу планету

ЛОНДОНСКИ ЛИСТ УПОЗОРАВА: ТАЈВАНСКА КРИЗА ЋЕ ПОКИДАТИ ЛАНЦЕ СНАБДЕВАЊА У СВЕТУ

* „Даље погоршавање ситуације имаће ужасне последице које уопште неће бити ограничене економским. Ако све прерасте у рат у који ће бити укључене Сједињене Државе, резултати ће бити поражавајући

________________________________________________________

         ОРУЖАНИ сукоб између САД и Кине око контроле над Тајваном довешће до економске и војне ноћне море за целу планету – оценио је британски дневни лист The Telegraph.

       Тајванска криза, која је погоршана посетом Тајпеју председнице Представничког (доњег) дома америчког Конгреса, Ненси Пелоси, не јењава ни након њеног повратка у Америку.

       А The Telegraph указује:

       „Даље погоршавање ситуације имаће ужасне последице које уопште неће бити ограничене економским. Ако све прерасте у рат у који ће бити укључене Сједињене Државе, резултати ће бити поражавајући“.

       Иако Тајван има „само“ 24 милиона становника, он игра значајну улогу у глобалној економији јер производи значајан део микрочипова потребних за вођење модерне економије са интензивном употребом знања.

       Кина је такође важна за целу планету јер даје 15 одсто светског извоза робе.

       The Telegraph (своје на Западу) упозорава:

       „Ако Пекинг успе да блокира острво, економија Тајвана ће престати да функционише нормално. С обзиром на проблеме који су се нагомилали због пандемије и украјинског сукоба, тајванска криза ће прекинути глобалне ланце снабдевања“.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари