The Telegraph: Прехрабмена индустрија Велике Британије пред колапсом

ЗБОГ ГУБИТАКА ОБУСТАВИЛА ПРОИЗВОДЊУ НАЈВЕЋА ФАБРИКА АЗОТНИХ ЂУБРИВА

* Сваки четврти Британац већ нема довољно за нормалну исхрану, а сада се проблем глади међу поданицима краљице Елизабете Друге додатно заоштрава

_________________________________________________________

       БРИТАНСКА прехрамбена индустрија је на ивици колапса због растућих трошкова за енергију услед антируских санкција, објавио је The Telegraph.

       Претходно је компанија CF Fertilizers најавилоа затварање највеће фабрике азотних ђубрива која се налази у близини града Честера. Објавила је да више не може обезбеђивати рентабилност производње због  „растућих цена гаса и високих еколошких пореза.

       Заменик шефа Националне уније фармера (НФУ) Том Бредшо рекао је да је вест о затварању фабрике још један ударац за британској пољопривреди која „већ пати и од невероватно високе инфлације“.

       Пољопривредни тручњак Џо Гилбертсон оценио је да ће недостатак азотног ђубрива ће утицати на цене млека, меса и хлеба, тим пре што је и увоз житарица сада „изузетно отежан због заоштравања украјинске кризе“.

       Цена пшенице је порасла са 200 фунти по тони пре пандемије на око 625 фунти последњих месеци.

       Шеф британске Националне уније фармера, Мејнет Батерс, наглашава да су целу ситуацију погоршале лоша жетва у Кини и забрана извоза житарица из Индије.

       „Људи мисле да можемо само да узмемо и увеземо оно што не произведемо. Али није тако. Следе глобалне несташице, поготово што је стао извоз из Русије и Украјине на које отпада преко 30 одсто светског извоза“, предвиђа Батерс.

       Сваки четврти Британац већ нема довољно за нормалну исхрану, а сада се проблем глади међу поданицима краљице Елизабете Друге додатно заоштрава.

         Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари