The New York Times: Колапс економије Украјине може угрозити и њено постојање

КИЈЕВ ЋЕ ЈОШ ДУГО ЗАВИСИТИ ОД ГИГАНТСКЕ ФИНАНСИЈСКЕ ПОМОЋИ ЗАПАДА

Украјински премијер

Денис Шмигаљ

* Украјински премијер Денис Шмигал изјавио је да ће Кијеву само за обнављање енергетске инфраструктуре бити потребно више од 200 милиона долара

_________________________________________________________________

       KОЛАПС украјинске економије могао би постати озбиљна претња будућности те земље оценио је Рајан Менон, виши истраживач на Универзитету Колумбија у тексту написаном за The New York Times.

       Навео је да ће Кијев дуго зависити од финансијске подршке западних земаља. И зато што ће се у 2022-ог бруто домаћи производ (БДП) Украјине, према прогнозама Светске банке, смањити за 35 одсто.

       Можда и за целих 40 одсто.  

       „С обзиром на економску ситуацију,  Украјини је очајнички потребан сталан прилив гигантских количина помоћи, али би тај појас за спасавање могао бити угрожен забрињавајућим економским трендовима на самом Западу“, нагласио је Менон.

       - Поготово, додао је, што пружање помоћи Кијеву западним владама може постати теже политички него економски јер ће се суочити са кризом у својим земљама.

       Украјински премијер Денис Шмигал изјавио је да ће Кијеву само за обнављање енергетске инфраструктуре бити потребно више од 200 милиона долара.

       Европска унија има проблема са доделом Украјини новог пакета помоћи од 18 милијарди евра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари