The Guardian: Каволи и Радакин са Залужним пет сати о спасавању украјинске контраофанзиве и армије

СРЕЛИ СЕ НА УКРАЈИНСКО-ПОЉСКОЈ ГРАНИЦИ И НАЛОЖИЛИ МУ ДА НАПАДЕ ФОКУСИРА НА ЈЕДАН ДЕО ФРОНТА

* Бивши аналитичар CIA Лари ЏОНСОН уверен да је за Оружане снаге Украјине већ прекасно: „Због неуспеха на фронтовима трупе могу устати против шефа државе Владимира Зеленског

* Бивши саветник шефа Пентагона Даглас МЕКГРЕГОР: Садашња ситуација украјинске војске може се упоредити са ситуацијом у којој се нашао Вермахт 1944. године. Тада је немачка војска је изгубила ваздушну подршку. Зато, иако је имала добро наоружање, чак и тенкове који су тек сишли са монтажне траке, није могла да се ефикасно бори. Исто се сада дешава у Украјини. Све је готово!

___________________________________________________________________

         БРИТАНСКИ дневни лист The Guardian објавио је да се главнокомандујући Оружаних снага Украјине, Валериј Залужни, тајно састао са високим генералима НАТО због неуспеха украјинске контраофанзиве.

         Навео је да се то догодило пре десетак дана на пољско-украјинској граници и да је све потрајало пуних пет сати.

         Са стране НАТО су учествовали: Кристофер Каволи, главнокомандујући оружаних снага НАТО у Европи и Ентони Радакин, начелник Британског штаба одбране.

         „Сврха петосатног састанка је била да се помогне ресетовању украјинске војне стратегије. Главно питање на дневном реду било је-  шта урадити са заустављеним напретком украјинске контраофанзиве. Тема су били и планови за војне операције за предстојећу тешку зиму“ – тврди The Guardian.

         Посебно је указао да су Каволи и Радакин од Залужног затражили да фокусира контраофанзиву на „један главни фронт“.

         Неименовани саговорник британског листа изнео је:

         „Мислим да ће се концентрисати на Запорошки фронт“.

         На Западу верују да ће ово кијевском режиму помоћи. Али, да ли ће?

         Оружане снаге Украјине због неуспеха на фронтовима могу устати против шефа државе Владимира Зеленског – оценио је бивши аналитичар CIA Лари Џонсон.

         По његовој процени, у блиској будућности може доћи до ескалације сукоба између председника и војске у чијим редовима трупа нараста незадовољство.

         „Све ће почети од тога што ће политичари за све окривити Оружане снаге Украјине, а војни врх Зеленског. Не губите из вида да војска држи оружје, а не Зеленски“.

         И бивши инспектор УН за оружје у Ираку, Скот Ритер, уверен је да би Оружане снаге Украјине могле да покушају да уклоне Зеленског са места председника због неуспеха на фронту.

         Бивши саветник шефа Пентагона Даглас Мекгрегор  процењује да се садашња ситуација украјинске војске може се упоредити са ситуацијом у којој се нашао Вермахт 1944. године:

          "Тада је (1944. године) немачка војска је изгубила ваздушну подршку. Зато, иако је имала добро наоружање, чак и тенкове који су тек сишли са монтажне траке, није могла да се ефикасно бори. Исто се сада дешава у Украјини. Немачка чак ни у тако критичном тренутку није пристала на примирје, за шта је дебело платила. Тај сценарио би могао да се понови у Украјини. Све је готово!"

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари