Опрез: Шолц жели да Немачка преузме одговорност за Европу и свет

«ВИШЕ НЕ СМЕМО ТОЛЕРИСАТИ НАЦИОНАЛНА ВЕТА АКО ЖЕЛИМО ДА СЕ У СВЕТУ ЧУЈЕ ГЛАС ЕУ»

* Признао да Берлин тражи да се у ЕУ поводом крупних питања спољне политике и безбедности одлучује – већином гласова

* Најавио да ће Немачка у наредним месецима изнети предлоге за заједничку европску политику за миграције, европску одбрану, технолошки суверенитет и демократску отпорност

____________________________________________________

        УКОЛИКО жели да одржи водећу улогу у глобалној политици, ЕУ не може себи више да дозволи национална вета када се доносе одлуке о иностраној и безбедносној политици блока, рекао је данас немачки канцелар Олаф Шолц.

       Он је за њемачки лист "Франкфуртер Алгемајне Цајтунг" изјавио да је сукоб у Украјини учинио да јединство у Европи буде још неопходније и да повећава притисак за окончање "себичних блокада" појединих држава при доношењу одлука на европском нивоу.

       "Једноставно не можемо више да дозволимо национална вета, на пример у иностраној политици, уколико желимо да се наш глас чује у свету конкурентних сила", нагласио је немачки канцелар.

       Према његовим речима, Група седам најразвијенијих земаља (Г7) може да ради на проналажењу начина за кризу са храном у свету, климатским променама и пандемији, уколико Немачка преузме одговорност за Европу и свет.

       Он је најавио да ће Немачка у наредним месецима изнети предлоге за заједничку европску политику за миграције, европску одбрану, технолошки суверенитет и демократску отпорност.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари