Шолц и Шојбле могу бити окривљени за „прескупе кредите“

ВЕЗАЛИ ЕМИТОВАНЕ ДРЖАВНЕ ОБВЕЗНИЦЕ ЗА ИНФЛАЦИЈУ, А САДА ТО НЕМАЧКУ ПАПРЕНО КОШТА

* Ове године ће исплате по Ш-Ш обвезницама чинити 25 одсто укупних плаћања за сервисирање јавног дуга, иако је њихово учешће у структури самог дуга свега пет одсто

_________________________________________________________

       НЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц – вицеканцелар и министар финансија у периоду 2018-2021 – направио је озбиљне грешке у финансијској политици, због чега земља сада трпи милијарде долара усред растуће инфлације, објавили су немачки медији, позвавши се на документ Министарства финансија.

       Тврде да су Шолц и његов претходник на месту министра финансија, Волфганг Шојбле, водили политику емитовања обвезница прилагођених инфлацији како би привукли зајмове. Уз ниске стопе раста цена, то је ишло на руку Берлину, али је сада, у условима наглог раста инфлације, измиривање обавеза по тим хартијама од вредности постало скупо за владу.

       Ове године исплате по таквим обвезницама чине 25 одсто укупних плаћања за сервисирање јавног дуга, иако је њихово учешће у структури самог дуга свега пет одсто.

       Тако ће се, услед прилагођавања инфлацији, укупни трошкови Немачке наредне године удвостручити и износити безмало 30 милијарди евра.

       Министарство финансија је саопштило да је влада потценила ризик наглог раста цена.

       Копредседавајући посланичке групе Леве странке у Бундестагу Дитмар Барч позвао је на темељну истрагу дужничке политике претходних влада.

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари