Си Ђинпинг: Хоћемо нови импулс кинеско-руском свеобухватном стратешком партнерству у новој епохи

ПРВИ ДАН ДРЖАВНЕ ПОСЕТЕ РУСИЈИ СИ ЂИНПИНГА КОЈА ЈЕ НАЗВАНА „ИЗАЗОВОМ ЗАПАДУ“

* Владимир ПУТИН: Пажљиво смо проучили план Пекинга за решавање ситуације у Украјини. Кина полази од принципа правде и поштовања основних норми међународног права. Увек смо отворени за преговарачки процес

* СИ: „Поклањамо велику пажњу развоју кинеско-руских односа, јер имају своју историјску логику. Ми смо једни другима највећи суседи и партнери у свеобухватној стратешкој сарадњи“

* Портпарол Кремља, Дмитриј ПЕСКОВ, поводом незадовољства Запада доласком кинеског лидера у Москву: „Си Ђинпинг је лидер суверене земље и самостално одлучује с ким ће и када разговарати“

__________________________________________________________

          ПОЧЕЛА је дводневна државна посета Си Ђинпинга Русији коју је амерички лист The Hill унапред назвао „изазовом Западу“.

          Већ на почетку прве рунде преговора у Кремљу, Владимир Путин је нагласио да је пажљиво проучио план Пекинга за решавање ситуације у Украјини. И додао: „Имаћемо прилику да и о њему разговарамо“.

          Нагласио је да Русија зна да Кина полази од принципа правде и поштовања основних норми међународног права.

          „Увек смо отворени за преговарачки процес“, додао је руски лидер.

          Путин је истакао да су Русија и Кина за последњих 10 година трговинску размену више него удвостручиле и да сада износи 185 милијарди долара:

          - Симболично је да смо се са Вама састали пре тачно 10 година. Тада је била Ваша прва посета на функцији председника Народне Републике Кине Русији. Током овог периода, направили смо значајне кораке у развоју наших односа“.

 

          Си је на самом стару преговора – док су још биле укључене камере и норинарски диктафони – рекао да постоји и да мора и даље постојати блиски однос између Русије и Кине:

          „Поклањамо велику пажњу развоју кинеско-руских односа, јер имају своју историјску логику. Ми смо једни другима највећи суседи и партнери у свеобухватној стратешкој сарадњи. Управо то и одређује шта треба да буде између наших земаља“.

          Си је – назвави Путина „драгим пријатељем“ - напоменуо да је Русија, као и пре 10 година, прва земља коју посећује после (ре)избора за председника Кине.

          Оценио је да је Русија под Путиновим руководством постигла просперитет и значајне  успехе и изразио очекивање да ће руски народ подржати Путинове „добре подухвате“:

          „Знам да ће следеће године у вашој земљи бити одржани председнички избори. Сигуран сам да ће руски народ наставити да подржава господина председника“.

Кинески лидер излази из авиона

на московском аеродрому Внуково

          Сија је на московском аеродрому Внуково дочекао заменик премијера Русије Дмитриј Чернишенко.

          Кинески лидер је ту, на аеродрому, рекао да су он и Путин пре 10 година отворили нову страницу у односима две земље:

          „Током тих 10 година наши односи и везе су јачали на бази несврставања, неконфронтације и неангажовања против трећих земаља. Створили смо нови модел међудржавних односа у духу међусобног уважавања, мирног постојања и за обе стране корисне сарадње. Односи Кине и Русије дају значајан допринос напретку света у целини. Кина и Русија, као велике силе и сталне чланице Савета безбедности УН, играју важну улогу у међународним пословима“.

          Закључно је истакао: „У овом свету који је далеко од спокојства, Кина је спремна да се, заједно са Русијом, придржава истинске многовекторности, да доприноси мултиполарности у свету и демократизацији међународних односа и развоју рационалнијег глобалног управљања. Уверен сам да ће ова моја посета дати нови импулс здравом и стабилном развоју кинеско-руских односа свеобухватног партнерста и стратешке координације у новој епохи“.

          Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, поводом незадовољства Запада доласком кинеског лидера у Москву, рекао је:

           „Си Ђинпинг је лидер суверене земље и самостално одлучује с ким ће и када разговарати“.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари